Programul Guvernului în energie: rețele noi de distribuție din taxa pe monopol și "culturi bioenergetice" pe sute de mii de hectare de pârloagă

Programul Guvernului în energie: rețele noi de distribuție din taxa pe monopol și "culturi bioenergetice" pe sute de mii de hectare de pârloagă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 ian 2017

Guvernul PSD-ALDE își propune să aducă curent electric și gaze naturale în localitățile care nu dispun în prezent de aceste utilități publice, investițiile necesare în construirea de noi rețele de distribuție urmând să fie sprijinite prin alocări de fonduri obținute din impozitul instituit de Guvernul Ponta în 2013 pe veniturile încasate de companiile de profil din transportul și distribuția energiei electrice și a gazelor, așa-numitul impozit pe monopolul natural din sectorul electricității și gazelor.

Astfel, printre propunerile de măsuri pentru domeniul energetic conținute în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020 al Executivului PSD-ALDE se numără "Sisteme noi de distribuție gaze naturale și energie electrică în localitățile fără alimentare energie electrică și gaze naturale (susținerea investiției prin taxa de monopol, circa 50 milioane euro anual)".

Urmărește-ne și pe Google News

Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural a fost introdus de Guvernul Ponta în 2013 și, inițial, trebuia aplicat doar în acel an. Măsura a fost însă prelungită an de an de atunci, cu câte 12 luni, ultima oară în decembrie anul trecut de către Cabinetul Cioloș. Cotele de impozitare merg de la 0,1 la 0,85 lei/MWh și se aplică veniturilor rezultate din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale. Costurile sale pentru companiile de transport și distribuție energie și gaze sunt incluse în tarifele practicate de operatori, astfel încât, în cele din urmă, sunt suportate de către consumatorii finali pe facturi.

Grindeanu a semnat prima decizie: și-a pus șef la SGG un fost membru PDL, ulterior loial lui Dragnea CITEȘTE ȘI Grindeanu a semnat prima decizie: și-a pus șef la SGG un fost membru PDL, ulterior loial lui Dragnea

În 2015, din acest impozit s-a încasat la bugetul de stat suma totală de 146,8 milioane lei, respectiv circa 33 milioane euro.

În martie anul trecut, Victor Grigorescu, ministrul Energiei din fostul Guvern tehnocrat, declara că în România sunt încă peste 100.000 de gospodării neelectrificate și neconectate la rețele de distribuție de gaze naturale. Pe de altă parte, operatorii de distribuție propun schimbarea legislației în vigoare privind autorizarea lucrărilor de construcții în vederea simplificării procesului birocratic de obținere a actelor necesare racordării imobilelor nou-construite la rețelele de distribuție. Noul Guvern își propune, la modul general, "simplificarea procedurilor pentru autorizațiile de construire". 

Programul de guvernare PSD-ALDE mai prevede subvenționarea din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu a cultivării a 500.000 de hectare de teren cu culturi bioenergetice.

Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat

"În România, suprafața cumulată (peste 490.000 de hectare – teren în stare degradată) se poate valorifica pentru înființarea de culturi energetice. De asemenea, pentru o perioadă de cel puțin 25 de ani, se pot crea zeci de mii de locuri de muncă, cu profesii și specializări profesionale în activități de pregătire, exploatare și procesare a biomasei, respectiv de producere, distribuție și furnizare a energiei, în special în zonele rurale. Proiectele pe bază de biomasă se susțin fără costuri pentru mediu la producerea de energie electrică și termică", se menționează în documentul citat.

Programul de guvernare prevede că, pentru valorificarea și exploatarea terenurilor aflate în proces de deșertificare și biodegradare, precum și pentru un nou regim de împădurire, vor fi stabilite obiective naționale, cu țintă 2030, cu stimulente pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și investiții în combustibili alternativi, biocombustibili, biomasă și bioeconomie.

"Biomasă: 500 mii hectare - în vederea realizării de plantații tehnic-energetice pentru producerea de energie electrică și termică pentru toate localitățile României, susținerea investiției se realizează prin Fondul constituit la nivelul Ministerului Mediului", este măsura preconizată de Guvernul PSD-ALDE.

Dezastrele naturale au provocat daune de 175 mld. dolari în 2016; asigurătorii au plătit despăgubiri de 50 mld. dolari CITEȘTE ȘI Dezastrele naturale au provocat daune de 175 mld. dolari în 2016; asigurătorii au plătit despăgubiri de 50 mld. dolari

Alte măsuri avute în vedere de noul Executiv în domeniul energiei:

● Eficiență energetică - susținerea investiției prin procent din prețul energiei electrice și a gazelor naturale.

● Cogenerare de înaltă eficiență. Susținerea financiară va fi realizată printr-un bonus de cogenerare pentru tehnologiile de înaltă eficiență.

● ESCO – plăți în rate lunare. Instrument de dezvoltare economică – susținerea investiției prin contracte de performanță energetică, obiectiv prioritar pentru clădirile publice; Susținere financiară: contracte de performanță energetică pe termen de minimum 10 ani și contracte de creditare bancară, surse de finanțare din fonduri europene și PNAER - fondul de eficiență energetică, programe guvernamentale de tipul “Casa verde”, “Oraș verde” etc.

● Realizarea Infrastructurii pentru combustibili alternativi CNG, LNG, biocombstibili, transport electric (cu prioritate pentru transportul local în comun) și transportul de marfă; transpunerea Directivei UE ce vizează reducerea cu minimum 40% a tarifului la transport.

● RO Green – Economie Circulară (valorificare deșeuri) susținerea investiției prin fonduri europene, fondul de mediu, accent pentru domeniul energiei).

● Actualizarea Registrului Național pentru meserii și competențe în vederea introducerii noilor meserii ale domeniului energieiregenerabile și energiei neconvenționale.

● Portal de investiții Monitorizare „online”; finanțare din PNAER și Fonduri europene.

● Program național de sprijin al Autorităților Locale în vederea realizării Master Planului energetic și Strategiei energetice la nivelul UAT; finanțare din PNAER și Fonduri europene.

● Accelerarea procesului de interconectare a SNT al energiei electrice și a gazelor naturale la sistemele de transport din regiunea central și SEE și implicit al UE; finanțare din Fonduri europene și tarif.

● Program riguros de mentenanță și investiții (retehnologizare/modernizare, dezvoltare) și îndeplinirea anuală a acestuia pentru instalațiile aferente rețelelor de transport al energiei electrice și gazelor naturale. Finanțare din tarif.

● Program Național pentru Educarea și Informarea Consumatorului asupra Eficienței Energetice, precum și realizarea unei Platforme electronice cu oferte concrete privind echipamentele de înaltă eficiență de uz casnic, precum și lista companiilor ESCO și furnizorilor, precum și ofertele acestora în vederea transformării acestuia din CONSUMER în PROSUMER. Finanțare din PNAER, Fonduri europene, tarif etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
retele distributie energie
retele distributie gaze
electricitate
gaze naturale
tarife distributie
distribuitori
guvernul psd-alde
biomasa
biocombustibili
biocarburanti
pret energie
pret gaze