Primăria Capitalei vrea să cumpere 20 de micro-centrale pe care să le monteze la punctele termice cu probleme, de la capetele de rețea, și unde apa caldă ajunge, dar e mai mult rece, potrivit unui studiu de fezabilitate aprobat de Consiliul General.
Este vorba practic de achiziționarea unor cazane care vor încălzi apa care ajunge la punctele termice la o temperatură mai mică, astfel încât apa caldă să fie furnizată la temperatura cerută. Valoarea investiției este de 134 milioane lei, scrie Hotnews.ro.
Primarul general, Nicușor Dan, a declarat în ședința Consiliului General că după montarea acestor micro-centrale la punctele termice de la capetele de rețea, bucureștenii din zonele respective nu vor mai avea probleme cu apa caldă și căldura.
Cele 20 de puncte termice deservesc 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente și 40.000 de locatari.
Punctele termice se află în următoarele zone:
- PT Radu Beller
- PT2 Piața Victoriei
- PT Știrbei Vodă
- PT 4 Aviației
- PT Ramuri Tei
- PT 1 Cheile Zănoagei
- PT 2 Cheile Zănoagei
- PT 3 Cheile Zănoagei
- PT 4 Cheile Zănoagei
- PT Luncșoara
- PT4 Labirint
- PT 1 Labirint
- PT3 Labirint
- PT Livada nouă
- PT9 Mărgeanului
- PT 10 Mărgeanului
- PT11 Mărgeanului
- PT4/10 - Aleea Meseriașilor
- PT7 Virtuții
- PT8 Virtuții
„Capacititățile modulare mobile vor produce agentul termic primar pentru prepararea agentului termic secundar în cadrul punctului termic, funcționând astfel încat să fie furnizată 100% energia termică necesară zonelor arondate punctelor termice”, se arată în anexele proiectului de hotărâre.
Potrivit graficului estimat din Studiul de fezabilitate, de la momentul lansării licitației, sistemele ar urma să fie predate către beneficiar și puse în funcțiune în 30 de săptămâni. Adică în 7,5 luni.
Dacă licitația s-a lansat imediat,există șansa ca aceste micro – centrale să fie gata până iarna viitoare.
Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pe motiv că de acești bani ar putea fi modernizate aceste puncte termice. Alți consilierii PSD au spus că investiția ar fi inutilă deoarece încep lucrările de modernizare a rețelei de termoficare pe bani europeni dar și faptul că se va construi un nou CET în Titan. Primarul Nicușor Dan a declarat însă că mai sunt 3 ierni până se vor finaliza lucrările la cele două obiective, iar până tunci, fără aceste micro-centrale bucureștenii deserviți de cele 20 de puncte termice vor sta în frig. Nicușor Dan a mai spus că degeaba s-ar moderniza punctele termice, deoarece apa caldă tot rece ar ajunge acolo.
Primarul a mai spus că micro-centrale pot fi mutate în alte puncte termice, după ce se moedernizează rețeaua, acolo unde sunt probleme.
Primăria Capitalei a încercat anul trecut să închirieze 20 de microcentrale, pe o perioadă de 4 luni, însă fără succes.
Primarul general a declarat că prețul pentru închiriere era mai mare decât prețul pentru cumpărare, deoarece așa era piața la vremea respectivă, deoarece eram în criză energetică. ”Atunci am făcut o procedură de închriere care făcea ca costul total de închiriere plus gazul să fie mai mic decât prețul cu care ELCEN ne furniza aceeași energie. Dar nimeni nu a venit la licitație în aceste condiții”, a explicat Nicușor Dan.
Valoarea licitației pentru închirierea micro-centralelor era de 20.668.371 de lei.