Petrolul se ieftinește pentru a doua zi

Petrolul se ieftinește pentru a doua zi
scris 11 oct 2023

Cotațiile petrolului au scăzut în tranzacțiile de miercuri, extinzând declinul din sesiunea precedentă, pe măsură ce temerile legate de întreruperea aprovizionării din cauza conflictului din Orientul Mijlociu s-au diminuat, după ce principalul producător OPEC, Arabia Saudită, s-a angajat să contribuie la stabilizarea pieței.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas

Detalii aici

În jurul orei 18:30 (ora României), țițeiul Brent era cotat la 85,35 dolari/baril, în scădere cu 2,6% (-2,30 dolari) față de referința de marți. Țiteiul WTI consemna un declin de 3,1%, până la prețul de 83,30 dolari/baril.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile petrolului au revenit pe scădere ieri, după ce luni crescuseră cu peste 4%, în urma atacului surpriză al Hamas asupra Israelului. Cotațiile s-au înscris pe scădere în contextul în care Arabia Saudită a declarat că lucrează cu partenerii regionali și internaționali pentru a preveni o escaladare a conflictului și a reiterat că susține eforturile de stabilizare a piețelor petroliere, potrivit Reuters.

Prețul gazelor pe BRM, în creștere în urma intrării în revizie a zăcământului OMV Petrom de la Hurezani, care a redus producția internă cu 15%. Importurile s-au dublat CITEȘTE ȘI Prețul gazelor pe BRM, în creștere în urma intrării în revizie a zăcământului OMV Petrom de la Hurezani, care a redus producția internă cu 15%. Importurile s-au dublat

Israelul nu este un mare producător de petrol, dar investitorii sunt atenți la semne privind escaladarea situației.

Duminică, Wall Street Journal a relatat că oficiali militari iranieni au ajutat la planificarea și coordonarea atacului Hamas. Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a descris Iranul ca fiind "complice" la aceste atacuri, deoarece a furnizat de mult timp finanțare și pregătire pentru Hamas, dar a declarat că SUA nu au avut până acum confirmarea că Teheranul a avut cunoștință în avans de atac.

"Înainte de atacuri, SUA adoptaseră o poziție mai blândă față de Iran, permițându-i să se apropie de nivelurile de producție de dinainte de 2018. Având în vedere evenimentele recente și sprijinul cunoscut al Iranului pentru Hamas, SUA ar putea adopta o poziție mai strictă, ceea ce ar putea duce la o reducere a ofertei de petrol iranian”, a comentat Hakan Kaya, manager senior de portofoliu la firma americană de investiții Neuberger Berman, citat de MarketWatch.

Exporturile de petrol iranian au scăzut brusc după ce administrația Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Teheranul, în 2018, și a reimpus sancțiuni economice. De atunci, producția și exporturile țării și-au revenit parțial, producția atingând 3,1 milioane de barili pe zi în această vară, potrivit datelor citate de Commerzbank. Se estimează că exporturile și-au revenit la aproximativ 2 milioane de barili pe zi.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
razboi israel
conflict israel