Compania de foraje pentru industria de extracție de țiței și gaze Dafora Mediaș, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean și aflată de 8 ani în insolvență, a intrat în faliment, ca urmare a deciziei în primă instanță a judecătorului sindic, la solicitarea unui creditor, relevă date analizate de Profit.ro.
Decizia poate fi atacată cu apel. UPDATE Compania a anunțat oficial că va face apel.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom
Detalii aici
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Mașinile pe benzină și motorină nu vor mai avea voie în centrul orașului Stockholm. De când intră interdicțiaDafora a terminat primele 6 luni ale anului cu capitaluri negative de peste 41 milioane lei, de la circa 34 milioane lei după primul semestru din 2022, în timp ce datoriile au avansat de la 93 la 98 milioane lei.
Compania a înregistrat pierderi de 1,62 milioane lei în S1 2023, comparativ cu profitul net de 2,66 milioane lei de la 30.06.2022. În schimb, veniturile din exploatare s-au majorat de peste 4 ori, de la 2,593 la 10,729 milioane lei.
Decizia pe fond privind falimentul a fost luată ca urmare a cererii unei firme de pază din Sibiu, cu o creanță admisă de 22.196,57 lei. Acesta nu este însă singurul creditor care a cerut falimentul Dafora, pe listă mai figurând nume precum ANAF sau Tinmar Energy. Totalul datoriilor recunoscute de Dafora se ridică la peste 307 milioane lei.
În cel mai recent raport al administratorului judiciar al companiei, de luna trecută, acesta arăta că, în ultima perioadă, Dafora a contractat noi lucrări și ″există posibilitatea ridicată de adjudecare a mai multor proiecte în viitor″. La acea dată, compania fora două sonde pentru Hunt Oil și Fora Oil &Gas și se pregătea pentru forajul altor două, în beneficiul Romgaz.
CITEȘTE ȘI Cine sunt Vlad Bontea și Pavel Popescu, susținuți de PSD și PNL la arbitrul pieței telecomÎn plus, potrivit sursei citate, existau premise pentru recuperarea unor creanțe de circa 25 milioane lei, provenite din contracte tot cu Romgaz.
″(…) debitoarea a întâmpinat în ultima perioadă dificultăți în încasarea propriilor sale creanțe, fapt ce a întârziat posibilitatea acesteia de a achita creanțele propriilor săi creditori, însă nu trebuie pierdut din vedere că aceasta are în continuarea intenția de a desfășura activitate, în vederea achitării creanțelor creditorilor. Apreciem faptul că deschiderea procedurii falimentului față de Dafora SA în acest moment, cu ignorarea eforturilor depuse de societatea debitoare în vederea redresării și a bunei credințe de care aceasta a dat dovadă, nu este oportună, nici pentru creditori, nici pentru debitoare. În acest context, solicităm respectuos judecătorului sindic să țină cont (…) atât de principiul enunțat de art. 4 pct. 2 din Legea 85/2014, respectiv al prevalenței reorganizării față de faliment, precum și de faptul că dificultățile înregistrate de societatea debitoare nu sunt manifestarea incapacității acestia de plată a creanțelor, fiind rezultatul unui context obiectiv (situația existent în relația cu Romgaz SA – n.r.), pe care aceasta depune eforturi considerabile pentru a-l depăși și a-și putea asigura resursele necesare în vederea efectuării plăților, iar ulterior în vederea ieșirii din procedura de reorganizare″, se menționează în document, analizat de Profit.ro.
Extras din raportul administratorului judiciar al Dafora SA din septembrie 2023. Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență