Adunarea generală a acționarilor Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, le-a numit membre în Consiliul de Administrație al companiei de stat pe Adina Hanza, Deputy CEO al holdingului agribusiness ROCA Adri RDF, și pe Ilinca von Derenthall, președinta Comitetului Reprezentanților (CR) Fondului Proprietatea și a Comitetului Consultativ (CC) al companiei imobiliare Meta Estate Trust. Este pentru prima dată după 10 ani, respectiv din 2013, când din Consiliul de Administrație al Transgaz fac parte în mod concomitent două femei, relevă datele analizate de Profit.ro.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy
Detalii aici
Hanza și von Derenthall îi înlocuiesc în CA-ul Transgaz pe Gheorghiță Agafiței, consilierul fostului premier Nicolae Ciucă, și pe Orosz Csaba, fost administrator public al Primăriei Mediaș, ale căror mandate expiră pe 16 octombrie.
Cele două au fost propuse ca administratore provizorii de către acționarul majoritar al Transgaz, Secretariatul General al Guvernului (SGG), care deține 58,5% din capitalul operatorului. Mandatele Adinei Hanza și Ilincăi von Derenthall vor începe pe 17 octombrie și vor avea o durată de cel mult 5 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă 2, pentru motive întemeiate.
Consiliul de Administrație al Transgaz a avut ultima dată în componență 2 femei concomitent în 2013, respectiv pe Ionica Raicu, director Investiții și IT în Ministerul Economiei, și pe Oana Truță de la Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Administratore Transgaz au mai fost Mihaela Preda, director în OPSPI (tot 2013) și Ioana Apan, director general în Ministerul Economiei (2006).
Ceilalți membri ai CA-ului actual al Transgaz rămân directorul general Ion Sterian, Petru Văduva, șeful diviziei de investiții directe de capital al grupului Țiriac, și Nicolae Minea, fost președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
În ultima parte a lunii trecute, SGG a lansat o procedură de selecție pentru desemnarea a doi administratori pe termen lung la Transgaz, cu mandate valabile până la finalul lunii aprilie 2025, în conformitate cu legislația guvernanței corporative a companiilor de stat. Dosarele de candidatură pot fi depuse până cel târziu pe 30 octombrie.
Profitul net al Transgaz a scăzut cu 60% în prima jumătate a anului, comparativ cu S1 2022, de la 177,27 la 70,81 milioane lei, în special ca urmare a diminuării veniturilor financiare, care în 2022 au avut un efect pozitiv nerepetitiv, rezultat din reducerea capitalului social al Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz din Republica Moldova, cu 13,15 milioane euro. În pofida reducerii cantității de gaze transportate, de la 70,7 TWh la 69,2 TWh, veniturile operaționale ale companiei s-au majorat cu 7,5%, la 757 milioane lei, iar cheltuielile operaționale cu același procent, la 717 milioane lei.