Cotațiile petrolului cresc vineri, fiind pe cale să înregistreze a patra săptămână consecutivă de câștiguri, pe fondul așteptărilor că oferta globală se va restrânge în a doua jumătate a anului.
În jurul orei 18:30 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 80,50 dolari/baril pe bursa ICE de la Londra, în creștere cu 1,1% față de referința de joi. La New York, petrolul WTI consemna un avans de 1,2%, până la prețul de 76,55 dolari/baril.
De la începutul săptămânii, prețul petrolului Brent a crescut cu 0,8%, în timp ce țițeiul WTI s-a apreciat cu peste 1%. Ar fi a patra creștere săptămânală consecutivă pentru ambele sortimente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După un prim semestru slab, contractele futures și-au revenit în iulie, reducând pierderile de la începutul anului la aproximativ 6%.
Scăderile de preț din prima jumătate a anului au fost atribuite îngrijorărilor legate de impactul majorărilor ratelor dobânzilor asupra economiei globale. Redresarea lentă a economiei chineze după ridicarea restricțiilor anti-Covid a cântărit, de asemenea, asupra prețurilor, notează MarketWatch.
Orice creștere a petrolului este "limitată de perspectivele sumbre privind economia chineză”, a comentat Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades.
“China se străduiește să revină la ritmurile de creștere cu care ne-a obișnuit în anii de dinaintea pandemiei și, fiind cel mai mare importator de țiței din lume, acest lucru afectează perspectivele cererii de petrol”, a subliniat Evangelista.
Anunțul Beijingului cu privire la lansarea de noi măsuri pentru stimularea economiei a adus "o oarecare speranță printre traderi", potrivit analistului, care remarcă că astfel de măsuri “ar putea reseta așteptările, îmbunătățind previziunile privind cererea și stimulând prețurile petrolului”.
Așteptările că băncile centrale se apropie de sfârșitul ciclului de majorare a ratelor dobânzilor și că economia globală s-ar putea dovedi mai rezistentă decât se temea au contribuit la revenirea prețurilor.