Rezultatele foarte bune ale segmentului upstream au condus la o dublare a profitului net OMV Petrom pe primele 9 luni ale anului, acesta ajungând la 1,85 miliarde de lei, cu 111% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Profitul segmentului upstream s-a majorat de peste 4 ori față de perioada similară a anului trecut, înregistrând un rezultat operațional de 1,2 miliarde de lei.
“În trimestrul al treilea al acestui an am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili care au susținut cererea pentru produsele noastre și volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creșterea cotațiilor la mărfuri și de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplină strictă a costurilor în vederea îmbunătățirii poziției competitive pe piață și am făcut progrese în privința proiectelor de investiții. În consecință, rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale în 1-9/17 a atins 2,7 mld lei, atât segmentul Upstream cât și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a supracompensat impactul din declinul producției.
CITEȘTE ȘI Stocurile de petrol din SUA au crescut neașteptat. Cotațiile sunt în declinÎn Downstream Oil, rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cu precădere în domeniul vânzărilor cu amănuntul, cât și un grad de utilizare a activelor companiei în continuare ridicat. Downstream Gas a avut o performanță îmbunătățită și a beneficiat de înregistrarea unor venituri din asigurare aferente centralei electrice de la Brazi. Îmbunătățirea fluxului de trezorerie extins a fost rezultatul unui flux de trezorerie din activități de exploatare mai mare și al unui nivel mai redus al investițiilor. Pentru 2017 estimăm un nivel al investițiilor sub 0,7 mld euro, menținându-ne totodată estimările privind declinul producției medii zilnice. În 21 septembrie 2017, procentul acțiunilor liber tranzacționabile a crescut la 18,35% că urmare a vânzării de către Fondul Proprietatea a unei participații de 2,56%. Recent am observat progrese în privința propunerilor guvernamentale referitoare la regimul redevențelor onshore și offshore, precum și la cadrul operațional al activităților offshore”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
În ceea ce privește sectorul upstream, OMV Petrom și-a redus producția medie zilnică de hidrocarburi cu 4%. În plus, potrivit companiei, se are în vedere o optimizare a portofoliului, fiind inițiată vânzarea a aproximativ 50-60 de zăcăminte.
Rezultatul din exploatare din sectorul downstream s-a majorat cu 23% față de nivelul perioadei simlare a anului trecut, ajungând la 1,22 miliarde lei. Volumele de vânzări de gaze naturale sunt estimate la un nivel relativ similar cu cel din 2016.
Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a scăzut ușor în comparație cu T3/16. Pe piețele centralizate din România, prețul mediu al gazelor naturale pentru tranzacțiile încheiate în T3/17 (10,7 TWh) cu livrare până la sfârșitul T3/18, a fost de 74 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI OMV își continuă ofensiva din Asia: a anunțat începerea producției de gaze într-un perimetru din PakistanIn T3/17, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom către terți au crescut cu 2% față de T3/16 că urmare a optimizării portofoliului, în timp ce volumul vanzaril or totale au scăzut cu 6% , în principal că rezultat al consumului scăzut de gaze natural e al centralei electrice Brazi. Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 2,2 TWh în T3 /17, cu livrare până la sfârșitul T3/18, la un preț mediu 1 comparabil cu prețul pieței. La sfârșitul T3/17, OMV Petrom avea în depozite 2,7 TWh de gaze naturale, comparativ cu 3,3 TWh la sfârșitul T3 /16.