OK de securitate națională pentru preluarea producătorului de gaze Stratum Energy de către grupul cehului Jiri Smejc, ce include și Premier Energy. Cine sunt vânzătorii

OK de securitate națională pentru preluarea producătorului de gaze Stratum Energy de către grupul cehului Jiri Smejc, ce include și Premier Energy. Cine sunt vânzătorii

Imagine de la exploatarea petrolieră Moinești. Sursă foto: Stratum Energy

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 iun 2024

Preluarea producătorului de gaze naturale Stratum Energy România de către o entitate din conglomeratul Emma Capital al antreprenorului ceh Jiri Smejc, care include și Premier Energy, a primit OK de securitate națională, astfel că valabilitatea acordului petrolier prin care compania deține concesiunea perimetrului de hidrocarburi Moinești din județul Bacău va fi menținută, relevă date analizate de Profit.ro.

Printr-o ordonanță de urgență din 2020, Guvernul a decis să confere Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) puterea de a controla, din rațiuni de securitate națională, cui sunt cedate participațiile la perimetre petroliere deja concesionate sau firmele concesionare ca atare, de a refuza, din astfel de rațiuni, încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Carlos Tavares: Fabricile Stellantis din Italia vor funcționa la capacitate maximă în 2030 CITEȘTE ȘI Carlos Tavares: Fabricile Stellantis din Italia vor funcționa la capacitate maximă în 2030

Având în vedere structura acționariatului cumpărătorului, considerăm că tranzacția nu prezintă nici un risc pentru securitatea națională a României″, se arată într-un document oficial.

Tranzacția fusese autorizată anterior și de către Consiliul Concurenței.

UE a aprobat planul Germaniei de a acorda despăgubiri de 1,75 miliarde de euro pentru renunțarea la cărbune CITEȘTE ȘI UE a aprobat planul Germaniei de a acorda despăgubiri de 1,75 miliarde de euro pentru renunțarea la cărbune

Capitalul Stratum Energy România a fost achiziționat integral de către vehiculul juridic Emma Lambda Limited, parte a Emma Capital al lui Smejc.

Vânzătorul a fost compania Stratum Topco Limited, înregistrată în Marea Britanie, care preluase Stratum Energy România în prima parte a anului 2022.

Programul de stabilizare pentru acțiunile Premier Energy se încheie fără a fi fost nevoie de el CITEȘTE ȘI Programul de stabilizare pentru acțiunile Premier Energy se încheie fără a fi fost nevoie de el

Inițial, Stratum Topco Limited, înființată în noiembrie 2021, fusese controlată integral de către Atanas Bostandjiev, fost șef al diviziei britanice a băncii ruse de stat VTB Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din Federația Rusă.

Ulterior, în acționariatul Stratum Topco Limited a intrat și o subsidiară a grupului de asset management Chenavari, cu active în administrare de circa 4,6 miliarde dolari, deținut și condus de francezii Loic Fery și Frederic Couderc.

Erste a declanșat un program de răscumpărare cu o valoare de până la jumătate de miliard de euro CITEȘTE ȘI Erste a declanșat un program de răscumpărare cu o valoare de până la jumătate de miliard de euro

Loic Ferry, CEO-ul Chenavari, este din 2009 proprietar și președinte al clubului francez de fotbal FC Lorient, care evoluează în prezent în Liga a 2-a din Hexagon. Până să înființeze Chenavari, Ferry a lucrat în industria financiară, pentru divizia din Hong Kong a Societe Generale și pentru cea londoneză a Credit Agricole.

Stratum Energy România, cu cotă de 0,57% din producția internă de gaze a României în primul trimestru al anului în curs, potrivit datelor ANRE, a terminat anul 2023 cu pierderi de 43,35 milioane lei, în scădere cu 20,76% față de cele de 54,71 milioane lei din 2022, la venituri totale de 218,26 milioane lei, cu 36,3% mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
stratum energy
jiri smejc
premier energy
emma capital
acorduri petroliere
producători gaze naturale