Rectificare bugetară cu profit în scădere și la Romgaz. Cauza principală: prețul gazelor, estimat acum să se reducă de peste 2 ori mai accentuat decât în prima variantă de buget

Rectificare bugetară cu profit în scădere și la Romgaz. Cauza principală: prețul gazelor, estimat acum să se reducă de peste 2 ori mai accentuat decât în prima variantă de buget
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 mai 2024

Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, este a doua mare companie energetică de stat, după Hidroelectrica, care se pregătește să-și rectifice bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs, anticipând acum un profit net de 2,028 miliarde lei în 2024, cu 21% mai mic decât cel prognozat prin bugetul aprobat de acționari în martie (2,567 miliarde lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Compania și-a revizuit în urcare substanțială așteptările în privința procentului cu care vor scădea anul acesta prețurile de vânzare a gazelor din producția proprie față de 2023, de la -7,8% la -17,3%.

FOTO Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de mentenanță din Europa pentru elicoptere S-70 Black Hawk CITEȘTE ȘI FOTO Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de mentenanță din Europa pentru elicoptere S-70 Black Hawk

Cauza principală este reducerea prin ordonanță de urgență a prețului reglementat angro de livrare pentru asigurarea consumului populației și CET-urilor, de la 150 la 120 lei/MWh.

Romgaz se așteaptă și la o reducere ușor mai accentuată a producției, comparativ cu varianta de buget în vigoare, respectiv de -2,8%, față de -2,5%.

Planul lui Dines, revenit ca CEO - Cum va repune pe picioare UiPath CITEȘTE ȘI Planul lui Dines, revenit ca CEO - Cum va repune pe picioare UiPath

Și prețul reglementat de vânzare angro al energiei electrice, prin mecanismul centralizat de achiziție (MACEE), a fost diminuat de Guvern, de la 450 la 400 lei/MWh.

În plus, centrala veche de la Iernut a Romgaz va fi oprită în septembrie 2024, pentru a permite efectuarea de probe de producție pentru centrala nouă, astfel încât aceasta să fie pusă în producție începând cu luna decembrie 2024.

Supernova, cel mai mare proprietar de foste hipermarketuri cora, intră și pe piața de energie regenerabilă din România CITEȘTE ȘI Supernova, cel mai mare proprietar de foste hipermarketuri cora, intră și pe piața de energie regenerabilă din România

Astfel, prognoza de venituri din exploatare pe 2024 scade cu peste 9%, de la 8,281 la 7,522 miliarde lei.

În schimb, anticiparea în privința cheltuielilor din exploatare este modificată doar marginal în scădere, de la 5,148 la 5,105 miliarde lei.

VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 300 de muncitori pentru un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 300 de muncitori pentru un nou drum expres în România

Începând cu luna aprilie 2024 având în vedere modificările legislative emise de către Guvern în domeniul gazelor naturale și energiei electrice (în special cele care vizează prețurile de valorificare a gazelor și energiei electrice) se estimează o scădere a cifrei de afaceri a anului în curs, cu scăderea implicită a profitului brut aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli. (…) Ca urmare a contextului pieței și limitărilor legislative referitoare la prețul gazelor și energiei electrice (modificarea OUG 27/2022 prin OUG 32/2024), Romgaz nu poate obține o creștere de profit față de anul 2023 (profitul este mai mic cu 974.468 mii lei față de profitul realizat în anul 2023)″, se arată într-un document al companiei.

Și programul de investiții este revizuit ușor în scădere, de la 4,733 la 4,414 miliarde lei. Componenta principală, reprezentată de finanțarea acordată filialei Romgaz care deține 50% din Neptun Deep, care va deveni cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, se reduce de la 3,293 la 2,858 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz profit
romgaz investiții
preț gaze
preț energie