Procedurile de finalizare a acordului de achiziție de către grupul grec PPC a afacerilor din România ale companiei italiene Enel, anunțat în premieră pe piața locală de Profit.ro, vor fi încheiate în ultima săptămână a lunii octombrie sau, cel târziu, la începutul lunii noiembrie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup
Detalii aici
Inițial, informația era că acestea urmau să fie încheiate până la finalul lunii septembrie.
Întârzierea este argumentată prin complexitatea tranzacției, care implică numeroase companii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Surse Profit.ro apropiate PPC asigură acum că în curând vor fi finalizate toate procedurile birocratice necesare pentru ca acest acord “foarte important de internaționalizare a PPC” să poată fi anunțat până la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.
Noul termen pare unul credibil, cu atât mai mult cu cât italienii de la Enel au anunțat un eveniment important, Capital Market Day, pentru luna noiembrie, și au tot interesul de a-și informa investitorii cu privire la finalizarea tranzacției până la acea dată.
O astfel de tranzacție este una extrem de complexă, suma inițială fiind ajustată cu valoarea actualizată a pasivelor și activelor, a creanțelor și debitelor diferitelor companii ale grupului (încă) italian din Românie, iar Enel, în special pe sectorul de furnizare, are de încasat de la statul român sumele aferente plafonării prețurilor la energie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CCE Holding, susținut de un fond de pensii al statului german, crește miza pe România. Parc pe terenul fostului președinte al Consiliului Județean IlfovPe de altă parte, statul a acordat în timp util toate avizele necesare încheierii tranzacției.
La finalizarea tranzacției, întregul portofoliu al Enel România va intra sub controlul PPC pentru un preț de 1,260 miliarde euro. PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii, din care 800 de milioane euro vor proveni din finanțare deja garantată, disponibilă sub forma unui împrumut de 485 milioane euro pe cinci ani de la băncile grecești și printr-un împrumut punte de 315 milioane euro de la băncile internaționale.
Odată cu finalizarea achiziției, grupul PPC își va consolida poziția în regiune și va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est.
Achiziția Enel România, care a primit undă verde de la Bruxelles, reprezintă o etapă importantă pentru strategia de dezvoltare a companiei, potrivit lui Giorgos Stassis, președintele și CEO-ul grupului PPC.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Deficitul a urcat mai alert. Vom pune o piedică majoră primarilor care sparg, la final de an, miliarde de lei pe mobilier, deplasări, consultanțăTranzacția va duce la creșterea numărului clienților PPC cu 57%, va majora activele de distribuție cu 40% și capacitatea de producție de energie în exploatare cu 14%, a declarat Stassis la recenta Adunare Generală Anuală a acționarilor companiei.
El a anunțat de asemenea că PPC va depăși ținta de 1,1 miliarde de euro privind EBITDA, pentru anul acesta, și se va apropia de 1,2 miliarde de euro, în pofida crizei prețurilor la energie.
Totodată, numărul proiectelor care urmează să fie dezvoltate de companie va crește cu 50%.
Potrivit lui Stassis, Enel România este o alegere “ideală din punct de vedere geografic și economic”.
"Cea mai mare parte a EBITDA a activităților Enel în România provine din activitatea de Distribuție, care este reglementată și, prin definiție, foarte stabilă, astfel că va avea un impact pozitiv asupra EBITDA grupului PPC. În plus, toată producția de energie electrică a Enel din România provine din surse de energie regenerabilă, ceea ce crește procentul de "EBITDA verde" în totalul EBITDA și îmbunătățește indicatorii ESG relevanți", a precizat acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Rectificarea bugetară va fi negativă. Prima rectificare negativă după criza financiară, excluzând anul pandemiei. Cine va primi baniPPC va prelua activele de producție, furnizare și distribuție de electricitate din România ale Enel, precum și divizia locală de servicii energetice avansate Enel X.
PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, cu o capacitate instalată de 10,5 GW și aproximativ 6 milioane de clienți la finele anului trecut. Grupul a obținut venituri de 5,8 miliarde de euro în 2021 și un profit operațional de 872 milioane de euro.