Guvernul a aprobat scoaterea din circuitul agricol a 189 terenuri situate în extravilan și necesare pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale ”Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul depozitului Bilciurești”.
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, filiala de înmagazinare Depogaz a producătorului de gaze naturale controlat de stat Romgaz avansează cu seria de proiecte menite să majoreze capacitatea de extracție și de stocare la cel mai mare depozit de profil din țară, cel de la Bilciurești, dar și să modernizeze și să digitalizeze instalațiile de acolo.
Ideea datează din 2015, când a fost realizat primul studiu de pre-fezabilitate în vederea identificării posibilităților de creștere a capacităților tehnice ale câmpurilor de la Bilciurești și a soluțiilor aplicabile in vederea obținerii unei creșteri a capacității de extracție zilnice.
În primăvara anului trecut, celor de la Depogaz li s-a aprobat acordarea unui grant UE nerambursabil de circa 38 milioane euro pentru lucrările necesare majorării capacității de extracție zilnică la Bilciurești, de către Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).
La acel moment, valoarea totală a investiției era estimată la peste 110 milioane euro.
În primăvară, Depogaz a lansat o licitație pentru a contracta lucrările necesare, estimate la 601,6 milioane lei plus TVA.
Principalele obiective sunt creșterea capacității de extracție zilnică cu 40%, până un nivel de 20 milioane metri cubi/zi, creșterea capacității de înmagazinare cu 108 milioane mc/ciclu, la 1,418 miliarde mc/ciclu și extinderea portofoliului cu servicii de echilibrare, respectiv realizarea unei infrastructuri de suprafață cu un grad mare de flexibilitate, care să permită inversarea rapidă a ciclului de inmagazinare (injecție in timpul ciclului de extracție sau extracție în timpul ciclului de injecție).
CITEȘTE ȘI VIDEO & DOCUMENT Guvernul modifică noile proceduri de testare antidrog la șoferi, rezultatul în 72 de ore. Ciolacu: Sper că ministrul Predoiu nu va mai pune CĂRUȚA înaintea cailor!Acum, Guvernul a aprobat lista cu 189 de terenuri agricole situate în extravilan care vor fi scoase temporar din circuitul agricol, deoarece fac obiectul proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.
Au fost identificate un număr de 189 de terenuri situate în extravilan, afectate derealizarea proiectului, din care 62 de terenuri situate în extravilan sunt situate pe teritoriul UAT Răcari, 56 de terenuri situate în extravilan sunt situate pe teritoriul UAT Butimanu și 71 de terenuri situate în extravilan sunt situate pe teritoriul UAT Cojasca, astfel cum reiese din datele furnizate de Oficiul Teritorial de Cadastru și Publicitate Imobiliară în a cărui rază teritorială sunt situate imobilele, respectiv datele furnizate de primăriile Răcari, Butimanu si Cojasca.
Din datele furnizate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară rezultă că din totalul de 189 de terenuri, pentru toate au fost identificați proprietarii tabulari și titularii altor drepturi reale. De asemenea, din verificările situațiilor furnizate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din cele 189 de terenuri pentru care au fost identificați proprietarii tabulari, 168 de terenuri sunt în proprietatea privată a unor persoane fizice și 21 de terenuri sunt în proprietatea unor persoane juridice.
CITEȘTE ȘI După Brexit, Fiscul britanic a rambursat TVA timp de 2 ani spre România, dar Guvernul de la București vrea să asigure reciprocitate contribuabililor britanici abia de acum înaintePotrivit Depogaz, proiectul va duce la creșterea securității în aprovizionare prin dezvoltarea și diversificarea surselor de gaze naturale în sud-estul Europei, asigurând o mai bună independență energetică și acoperind riscurile de întrerupere a fluxurilor de gaze naturale în timpul perioadelor de vârf de consum, relativizat la diferite scenarii disruptive.
În urmă cu circa 2 ani, la Bilciurești a fost inaugurată o nouă stație de uscare a gazelor.
Filiala Depogaz a Romgaz operează 5 depozite de înmagazinare, cu capacitate cumulată activă de circa 2,77 miliarde metri cubi pe ciclu, în timp ce celălalt jucător din piață, Depomureș, controlat de Engie, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi. Depogaz a terminat prima jumătate a anului trecut cu profit net de peste 80 milioane lei, la venituri din exploatare de 271,3 milioane lei.