Reprezentanți ai două companii prezente și pe piața românească, Enel și Mol, au fost aleși în fruntea a două importante asociații care se ocupă, printre altele, și cu lobby-ul pe lângă instituțiile europene, asociații care reprezintă interesele industriei de electricitate, respectiv de rafinare a petrolului.
Francesco Starace, CEO și General Manager al Enel, a fost desemnat președinte al Uniunii Europene a Industriei de Electricitate EURELECTRIC, în timp ce Béla Kelemen, vicepreședinte al Centrului de Excelență în Afaceri din cadrul Grupului MOL, a fost numit președintele Asociației Europene de Rafinare a Petrolului. Ambii vor avea un mandat de doi ani.
EURELECTRIC reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene, precizează un comunicat Enel. Asociația include 3.500 de companii din Europa cu o cifră de afaceri totală de 200 miliarde de euro și acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producția de energie electrică și piețele de energie la rețele de distribuție, clienți, precum și problemele de mediu și sustenabilitate.
CITEȘTE ȘI RADET a primit de la ANRE licență de prestare a serviciului de alimentare centralizată cu energie termică a Capitalei, după peste doi ani în care a funcționat fără acest documentFuelsEurope (cunoscută în trecut sub numele EUROPIA), o divizie a Asociației Europene de Rafinare a Petrolului, reprezintă în cadrul instituțiilor UE interesele a 40 de companii care operează rafinării în Uniunea Europeană, printre care și cele trei compani care au activități de rafinare în România, OMV (prin OMV Petrom), KMG și Lukoil. Printre membrii Fuels Europe se mai numără și cele mai importante companii petroliere la nivel global, precum Shell, ExxonMobil sau Total, și PKN Orlen. Companiile membre sunt responsabile pentru aproape 100% din capacitatea UE de rafinare a țițeiului și pentru 75% din vânzările de carburant din Uniune. Obiectivul declarat al FuelsEurope este promovarea unei activități de rafinare sustenabilă din punct de vedere economic și al mediului, prin furnizarea de consiliere de specialitate instituțiilor UE, guvernelor și comunității.
Este prima dată de la înființarea Asociației Europene de Rafinare a Petrolului când la conducerea sa este numit reprezentantului unei companii din Europa Centrală și de Est.