Lukoil Energy & Gas s-a retras de pe OPCOM. Comercializarea producției de electricitate a grupului rus a fost preluată de rafinăria Petrotel

Lukoil Energy & Gas s-a retras de pe OPCOM. Comercializarea producției de electricitate a grupului rus a fost preluată de rafinăria Petrotel

Petrotel Lukoil

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 mai 2019

Lukoil Energy & Gas Romania SRL s-a retras de pe piața pentru ziua următoare (PZU) și de pe piața intra-zilnică, piețe operate de OPCOM, ca urmare a deciziei de preluare a activităților de furnizare și trading a energiei electrice de către o altă companie a grupului, Petrotel Lukoil SA, care operează rafinaria companiei din România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a relatat încă de acum un an decizia grupului Lukoil de a-și unifica juridic business-urile de procesare țiței și de energie din România sub "umbrela" rafinăriei Petrotel Lukoil SA Ploiești, care, potrivit planurilor grupului-mamă din Rusia, ar fi urmat să preia prin absorbție compania locală producătoare de energie electrică Lukoil Energy&Gas Romania SRL.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrotel-Lukoil SA este controlată în proporție de 97,5% de vehiculul investițional înregistrat în Olanda Lukoil Europe Holdings, iar acționarii Lukoil Energy&Gas Romania SRL sunt Lukoil Europe Holdings și Petrotel Lukoil SA.

Anul trecut, Petrotel-Lukoil SA a obținut de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), licență de furnizare de electricitate.

La finalul lui 2018, Lukoil Energy&Gas Romania SRL avea semnate contracte de furnizare energie cu 10 consumatori non-casnici mici și cu un consumator non-casnic mare, cărora le-a livrat în total 325 GWh în 2018.

Președintele Consiliului Concurenței îi scrie lui Tăriceanu: Concluziile anchetei parlamentare privind investigația pe ROBOR sunt eronate și pot avea consecințe grave CITEȘTE ȘI Președintele Consiliului Concurenței îi scrie lui Tăriceanu: Concluziile anchetei parlamentare privind investigația pe ROBOR sunt eronate și pot avea consecințe grave

Lukoil Energy&Gas Romania  opera anul trecut, în interiorul rafinăriei Petrotel din Ploiești, o centrală termoelectrică de cogenerare care are, potrivit site-ului companiei, o capacitate instalată de 61 de MW și 300 Gcal pe oră. Aceasta a fost retehnologizată în 2011, în urma unei investiții de 171 milioane de dolari. Centrala funcționează cu gaz, cocs de petrol și cărbune de la Filipeștii de Pădure. Tot pe platforma rafinăriei, firma deținea o centrală electrică fotovoltaică cu capacitate de 9 MW, rezultatul unei investiții de 9 milioane de dolari și funcțională din 2014.

Începând cu acest an, activitatea de comercializare a energiei electrice a fost preluată de rafinărie de la Lukoil Energy & Gas Romania, ANRE adoptând la finalul lunii martie o decizie privind acordarea licenței provizorii pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, societății Petrotel - Lukoil SA, care începând cu luna aprilie a acestui an s-a și înregistrat ca participant pe piețele spot ale OPCOM. Decizia ANRE a fost luată la solicitarea celor două companii de “transfer al Licenței nr. 910 pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice și termice în cogenerare”.

Cu toate acestea, unitățile de producție au rămas, deocamdată, sub operarea Lukoil Energy&Gas Romania, care a obținut de la ANRE în noiembrie 2018 o decizie “de aprobare a bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență și livrată în SEN în perioada noiembrie – decembrie 2018 și în anul 2019 din centrala de cogenerare CET 2 LUKOIL aparținând S.C. Lukoil Energy & Gas Romania S.R.L.”

În martie 2019, ANRE a mai adoptat o decizie privind calificarea cantității de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență și livrată din CET2 LUKOIL aparținând S.C. Lukoil Energy & Gas Romania S.R.L., care beneficiază de schema de sprijin în anul 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel
energie
cogenerare