Controversata Ordonanță de Urgență 114/208, modificată la începutul acestui an prin OUG 19/2019, va diminua rezultatul din exploatare al grupului OMV Petrom cu 40 de milioane de euro, estimează compania în raportul cu rezultatele pe primul trimestru al acestui an.
Cu toate acestea, OMV Petrom pare satisfăcută de adoptarea OUG 19 prin care a fost eliminată plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii industriali.
“Considerăm că OUG. 19 reprezinta o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european”, susține compania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După adoptarea OUG 114/2018 și a OUG 19/2019, grupul OMV Petrom a precizat că este obligată să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale (aproximativ o pătrime din producția anuală) către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh în următoarele 8 luni, în perioada mai-decembrie 2019, și 1,14 TWh de energie electrică (o pătrime din producția estimată de 5 TWh pentru acest an) la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh în următoarele zece luni (perioada martie-decembrie 2019).
În primele trei luni ale acestui an OMV Petrom a achitat statului român taxe în valoare de 2,8 miliarde lei.
În ceea ce privește decizia finală de investiție în Neptun Deep, amânată ca urmare a adoptării legii offshore și OUG 114, OMV Petrom susține că “mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de cateva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”.