Japonezii de la Nidec l-au schimbat pe șeful fostei Ana IMEP preluate de la Copos, pe post de dinainte de privatizare, cu un austriac de la o divizie slovacă

Japonezii de la Nidec l-au schimbat pe șeful fostei Ana IMEP preluate de la Copos, pe post de dinainte de privatizare, cu un austriac de la o divizie slovacă
scris 25 sep 2017

Consiliul de Administrație al producătorului de motoare electrice pentru electrocasnice Nidec Motor Corporation Romania SA, fosta Ana IMEP Pitești, preluată anul trecut de la George Copos, a decis să-l schimbe din funcție pe directorul general al companiei, Gheorghe Bădescu (63 de ani), care conducea societatea de peste 20 de ani, de dinainte de privatizarea acesteia din 1996, când pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de grupul Ana Holdings al lui Copos.

În locul lui Bădescu a fost adus austriacul Rudolf Langerwisch (60 de ani), fost director executiv al diviziei Nidec din Slovacia, respectiv al centrului de producție, asamblare și logistică de la Zlaté Moravce. Divizia era controlată de grupul german Secop până anul acesta, când germanii au fost preluați de Nidec contra sumei de 185 milioane euro. Tranzacția a fost finalizată în iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Sănătății a încheiat un contract cadru de peste 80 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția de antibiotice CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății a încheiat un contract cadru de peste 80 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția de antibiotice

Gheorghe Bădescu conducea Ana IMEP, fosta Întreprindere de Motoare Electrice Pitești din perioada comunistă, actualmente Nidec Motor Corporation Romania, de dinainte de privatizarea companiei din 1996. Atunci, grupul Ana Holdings al lui George Copos a cumpărat peste 70% din acțiunile societății de la Fondul Proprietății de Stat.

În vara anului trecut, grupul Nidec, cu 100.000 de angajați și afaceri de 10 miliarde dolari la nivel mondial, a finalizat achiziția pachetului de aproape 95% din acțiunile Ana IMEP de la offshore-ul cipriot Megapearl Limited controlat de Copos. Valoarea tranzacției a rămas confidențială.

Japonezii promiteau la acel moment investiții "substanțiale" în dezvoltarea capacității de producție, crearea de noi locuri de muncă și transformarea Ana IMEP în centru de inginerie și servicii pentru întreg grupul Nidec. La scurt timp după ce a preluat compania, Nidec i-a triplat capitalul social, de la 12,2 la 38,6 milioane lei, printr-o investiție de 26,4 milioane lei.

Uber este dispusă să facă unele concesii pentru a-și continua activitatea în Londra CITEȘTE ȘI Uber este dispusă să facă unele concesii pentru a-și continua activitatea în Londra

Anterior tranzacției, la finalul lui 2015, George Copos a decis să-și acorde dividende în valoare de aproape 20 milioane lei (circa 4,4 milioane euro) din rezervele Ana IMEP și a luat act, totodată, de demisia din funcția de administrator al societății a ginerelui său, americanul de origine columbiană Diego Prada. În anul respectiv, compania a înregistrat un profit net de 128,6 milioane lei, de 80 de ori mai mare decât în anul anterior, și o cifră de afaceri de 63,59 milioane lei, în urcare cu peste 16% față de 2014.

Rezultatele financiare ale Nidec Motor Corporation Romania SA pe 2016 nu au fost publicate încă pe portalul Ministerului Finanțelor Publice.

Înființată în 1967, Întreprinderea de Motoare Electrice Pitești a fost profitabilă după Revoluție, în special grație menținerii contractelor la export, care au și acum o pondere de peste 90% în cifra de afaceri a companiei.

Coreea de Nord amenință SUA cu un atac inevitabil, după ce bombardiere americane au survolat apele din estul țării CITEȘTE ȘI Coreea de Nord amenință SUA cu un atac inevitabil, după ce bombardiere americane au survolat apele din estul țării

Ana IMEP a reușit să depășească criza economică declanșată în 2008, consemnând pierderi doar în 2013 (-7,1 milioane lei), dar cu prețul reducerii cu 67% a numărul de salariați, de la 883 în 2008 la doar 288 în 2015. De la privatizare și până la vânzare, George Copos a investit peste 10 milioane euro în Ana IMEP, potrivit declarațiilor proprii.

Concernul japonez Nidec mai deține în România firma Nidec ASI Ro din Crevedia, din județul Dâmbovița, preluată indirect în 2013 prin achiziția companiei italiene Ansaldo. De asemenea, în urma tranzacției prin care Nidec a cumpărat anul trecut, cu 1,2 miliarde dolari, diviziile Leroy-Somer și Control Tehniques ale grupului american Emerson, japonezii au preluat controlul și asupra fabricii de motoare și alternatoare Emerson de la Oradea, inaugurată chiar în 2016.

Cei de la Emerson au vrut să cumpere în 2006 chiar Ana IMEP de la Copos, însă omul de afaceri a refuzat atunci oferta de circa 40 milioane euro a americanilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ana imep
nidec corporation
george copos
emerson
electrocasnice
motoare electrice