Italia a adoptat măsuri vizând să intensifice aprovizionarea națională și procesarea materiilor prime critice, în cadrul unei strategii a Uniunii Europene pentru a face concurență Chinei în domeniul tehnologiilor verzi, transmite AFP.
Guvernul premierului Giorgia Meloni a adoptat un decret ce simplifică procedurile de obținere a licențelor miniere, în scopul exploatării de minerale esențiale, de la litiu la cobalt, scrie Agerpres.
Extracția, procesarea și reciclarea acestor minerale sunt ''urgente'', iar decretul pune în conformitate legislația italiană cu noua lege a UE privind materiile prime critice, a declarat ministrul industriei, Adolfo Urso, într-o conferință de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
''În prezent ne lipsește total extracția, dar suntem în prima poziție în Europa în ce privește reciclarea'', a afirmat ministrul energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
Licențele de extracție, procesare sau reciclare, dacă sunt aprobate, vor trebui emise în următoarele 18 luni de la prezentarea unei cereri.
Companiile deținătoare de concesiuni miniere vor trebui să verse redevențe de până la 7% guvernului italian sau autorităților regionale.
Italia estimează că deține cel puțin 15 din cele 34 de materii prime considerate critice de UE, dar multe se găsesc în mine care au fost închise cu decenii în urmă, pentru că atunci nu au fost considerate rentabile, a explicat ministrul Urso.
Potrivit agenției italiene de mediu ISPRA, mineralele ce ar putea fi extrase sunt litiu în apropiere de Roma, plumb și zinc în Lombardia, cobalt în Piemont, titan în Liguria și minereuri de fier în Sicilia și Sardinia.
Agenția are termen până în mai 2025 pentru a furniza o hartă actualizată a zăcămintelor. În anumite cazuri, vor fi utilizați sateliți și drone pentru detectarea zăcămintelor subterane, a declarat ministrul industriei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu a adus sute de muncitori și utilaje pe Autostrada FordExploatarea minieră suscită importante preocupări de mediu, mai ales în ce privește emisiile de carbon provenind de la instalațiile de producție și de rafinare.
Uniunea Europeană vrea însă să răspundă nevoii în creștere de materiale pentru tranziția spre tehnologiile energiilor regenerabile, pe care acum le importă în cea mai mare parte din China.
China domină în numeroase sectoare, precum semiconductorii, mineralele critice, bateriile și panourile solare.
Italia și restul țărilor UE trebuie să acționeze acum ''pentru a nu trece de la subordonarea față de combustibilii fosili rusești la o subordonare mai serioasă față de materiile prime și tehnologiile chineze'', a subliniat Urso.