Hidroelectrica - cât a plătit pentru cumpărarea parcului eolian Crucea Nord de la grupul german STEAG

Hidroelectrica - cât a plătit pentru cumpărarea parcului eolian Crucea Nord de la grupul german STEAG

Combinatul siderurgic al Thyssenkrupp de lângă Duisburg, unde STEAG GmbH are în vedere construirea unei unități de producție de hidrogen verde. Sursă foto: STEAG GmbH

scris 3 iun 2021

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlată de Ministerul Energiei, a plătit suma totală de 130 milioane euro (peste 633 milioane lei) pentru a prelua parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, cu putere instalată de peste 108 MW, de la grupul german STEAG, banii provenind integral dintr-un credit bancar contractat de producătorul hidro pe 7 ani.

Tranzacția a constat în achiziția de la Steag GmbH a părților sociale ale firmelor locale Crucea Wind Farm SA, care se ocupă de producția de energie a parcului și de comercializarea acesteia, și STEAG Energie România, care prestează servicii tehnice și logistice pentru parc, devenită între timp Hidroelectrica Wind Services.

Urmărește-ne și pe Google News

"Conform acordului între părți, societatea a achiziționat 100% din acțiunile Crucea Wind Farm SA și STEAG Energie România SRL pentru care s-a efectuat deja plata în martie 2021. Considerația totală pentru această achiziție a fost în sumă de 130 milioane euro, compusă din 51,1 milioane euro aferente acțiunilor transferate și 78,9 milioane euro aferente împrumuturilor datorate de Crucea Wind Farm SA către foștii acționari, care au fost preluate de Hidroelectrica SA, neexistând nicio altă plată contingentă", se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Noi măsuri de relaxare, aplicabile de astăzi: se redeschid spațiile de joacă și piscinele din interior, crește gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral și numărul participanților la evenimente culturale sau artistice în aer liber CITEȘTE ȘI Noi măsuri de relaxare, aplicabile de astăzi: se redeschid spațiile de joacă și piscinele din interior, crește gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral și numărul participanților la evenimente culturale sau artistice în aer liber

După cum a relatat Profit.ro, STEAG GmbH a decis să "ierte" Crucea Wind Farm SA de o datorie în valoare de 75 milioane euro, rezultată dintr-un credit pe care i l-a acordat în calitate de acționar în urmă cu 5 ani. Decizia a fost luată de germani la puțin timp după ce Hidroelectrica a făcut publică informația că este interesată de preluarea parcului Crucea Nord, în condițiile eșecului demersului său anterior de a cumpăra activele din România ale grupului ceh CEZ.

Potrivit sursei citate, activele nete cumulate totale ale celor două companii preluate erau evaluate la peste 654 milioane lei la 31 decembrie 2020, Hidroelectrica plătind un preț cu discount, de puțin peste 633 milioane lei.

"Achiziția a fost finanțată în totalitate prin împrumut bancar cu rambursare în 7 ani", se mai precizează în document.

Air Claim a atras, prin plasament privat, cu o suprasubscriere de 13 ori, aproape 2,5 milioane lei și se pregătește să vină cota pieței AeRO în următoarele 2 luni CITEȘTE ȘI Air Claim a atras, prin plasament privat, cu o suprasubscriere de 13 ori, aproape 2,5 milioane lei și se pregătește să vină cota pieței AeRO în următoarele 2 luni

La finalul lunii martie, BRD a anunțat că a acordat Hidroelectrica un credit pentru investiții în energie regenerabilă de 1,25 miliarde lei, pe 7 ani.

Hidroelectrica s-a împrumutat în condițiile în care, potrivit deciziei acționarilor, are de plătit anul acesta dividende în valoare totală de 2,29 miliarde lei, compania raportând un profit net de 1,45 miliarde lei pe 2020. Ministerul Energiei deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Premierul Florin Cîțu a încercat recent să explice decizia Guvernului de a cere companiilor de stat și regiilor autonome repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, prin faptul că acordarea de dividende nu afectează resursele pentru investiții ale companiilor, iar o parte consistentă din profituri erau alocate "pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice".

Rusia aduce noi trupe la granița cu Vestul, acuzând „amenințările” din partea NATO CITEȘTE ȘI Rusia aduce noi trupe la granița cu Vestul, acuzând „amenințările” din partea NATO

Parcul eolian Crucea Nord, cu putere instalată de peste 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. A fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.

Steag GmbH deține capacități de producție de energie de circa 7.200 MW, preponderent în Germania, și are peste 6.000 de salariați. Grupul este controlat de un consorțiu format din 6 companii de utilități deținute de municipalități din regiunea Rin-Ruhr a Germaniei, respectiv Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen și Dinslaken, și a avut încasări de peste 2 miliarde euro în 2019.

Germanii se află în plin proces de restructurare a portofoliului lor de active, în vederea alinierii la noua legislație locală și europeană privind combaterea schimbărilor climatice. Astfel, Steag GmbH vinde sau închide capacități de producție convenționale, în special pe cărbune, și investește în proiecte "verzi" de ultimă generație.

Reformă la Ministerul Dezvoltării - Zeci de posturi vacante vor fi tăiate, jumătate din cele rămase vor fi destinate debutanților, vor fi desființate două posturi de subsecretar de stat CITEȘTE ȘI Reformă la Ministerul Dezvoltării - Zeci de posturi vacante vor fi tăiate, jumătate din cele rămase vor fi destinate debutanților, vor fi desființate două posturi de subsecretar de stat

Printre cele mai importante proiecte ale STEAG se numără construcția unei unități de producție de hidrogen verde și oxigen de 500 MW care va alimenta un combinat siderurgic al grupului Thyssenkrupp din apropiere de Duisburg. Valoarea totală a investiției este estimată la circa jumătate de miliard de euro. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate, iar o decizie finală de investiție ar putea fi luată în 2023, caz în care se preconizează că lucrările vor fi finalizate în 2025.

STEAG mai este implicată într-un proiect transfrontalier Germania-Franța-Luxemburg de stabilire a unei "economii a hidrogenului verde" în zonă, care presupune, printre altele, transformarea unei rețele existente de conducte de transport și distribuție de gaze de 100 de kilometri într-o infrastructură de transport de hidrogen.

Alt proiect al STEAG este recuperarea și utilizarea căldurii reziduale dintr-o mină de cărbune închisă pentru alimentarea cu agent termic a unui sistem centralizat municipal de termoficare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parc eolian crucea nord
hidroelectrica steag gmbh
hidroelectrica wind services
marius stefan vintila pnl