Încă o companie de stat din portofoliul Ministerului Energiei vrea să cumpere de pe piață un parc fotovoltaic aflat în funcțiune și acreditat, pentru a primi subvenții pe bază de certificate verzi decontate pe facturile consumatorilor de energie, după tranzacții similare încheiate de către Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Este vorba despre Electrocentrale Grup SA, deținută 100% de Ministerul Energiei.
Societatea operează deja un parc fotovoltaic de 1,7 MW la Chișcani, în județul Brăila, dat în funcțiune în 2015 și construit în urma unei investiții din fonduri proprii de circa 2,5 milioane euro. Electrocentrale Grup, desprinsă din fostul gigant falimentar național Termoelectrica, mai este implicată în proiectul construirii unei centrale pe gaze în București.
CITEȘTE ȘI Tranzacție eșuată - Braiconf, cel mai mare producător de cămăși din România, nu mai vinde către Kaufland terenul fabricii de la BrăilaAcum, Electrocentrale Grup vrea să cumpere un parc fotovoltaic cu putere instalată de până la 1,2 MW, plus terenul acestuia.
Compania are astfel în vedere să cumpere o "centrală electrică fotovoltaică aflată în funcțiune, cu o putere electrică instalată de până la 1,2 MW, acreditată prin Decizie ANRE pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la data de 31.12.2013 și care să beneficieze de 6 certificate verzi/1 MWh și terenul aferent", potrivit unui document al Electrocentrale Grup analizat de Profit.ro.
În perioada 1 iulie 2013-31 decembrie 2020 a fost amânată tranzacționarea a 2 dintre cele 6 certificate verzi primite de producătorii fotovoltaici acreditați de ANRE până la data de 31 decembrie 2013, prin ordonanțe de urgență emise de Guvern pentru ținerea sub control a poverii subvențiilor pentru energia regenerabilă în facturile consumatorilor finali de electricitate. Este una dintre măsurile pentru care mai mulți producători de energie solară au reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, cerând despăgubiri.
CITEȘTE ȘI Grupul Akcent Development a încheiat anul 2020 cu afaceri în creștere, pe fondul finalizării și comercializării unui număr semnificativ de apartamente din ansamblul rezidențial Cloud 9Electrocentrale Grup nu va lua în calcul decât parcuri fotovoltaice situate într-o zonă cu radiație solară de minimum 1.350 kWh/mp anual. Astfel de zone sunt, potrivit hărților oficiale, Câmpia Română, Câmpia de Vest, Banatul și părți din podișurile Transilvaniei și Moldovei.
După cum a relatat în premieră Profit.ro, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de stat prin ministerul de resort, a preluat de la investitori italieni un parc fotovoltaic cu putere instalată de 5 MW din județul Prahova, plus o suprafață de teren liber în aceeași locație pe care vrea să construiască o centrală solară nouă, cu putere instalată de cel puțin 4,5 MW.
De asemenea, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a preluat parcul eolian Crucea Nord, de peste 108 MW, de la grupul german STEAG.