GRAFICE Importuri record de gaze pentru acoperirea consumului intern. Urmează o săptămână dificilă pe piața gazelor

Energie   
GRAFICE Importuri record de gaze pentru acoperirea consumului intern. Urmează o săptămână dificilă pe piața gazelor

România importă astăzi prin toate punctele de interconectare disponibile, cu Bulgaria și Ungaria, un volum record de gaze, echivalent cu peste o cincime din consumul intern sau aproape jumătate din producția curentă, pentru a asigura cererea internă venită din partea populației și companiilor, în creștere ca urmare a răcirii vremii, conform datelor analizate de Profit.ro.

De ce este important Situația pe piața autohtonă a gazelor se va tensiona și mai mult în zilele următoare, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, avertizând că vremea se va menține foarte rece toată săptămâna în România, inclusiv în partea de sud și sud-est a țării, cu nopți și dimineți geroase, cu ninsori și cu temperaturi ce pot coborî până la minus 16 grade Celsius, ceea ce va face ca să fie cea mai friguroasă săptămână din această iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Importurile efectuate marți pentru acoperirea consumului curent, de peste 10 milioane mc, sunt de 5 ori mai ridicate decât prognoza efectuată pentru această zi de Transgaz și publicată în urmă cu 10 zile.

Burduja revine la ideea înlocuirii actualei plafonări din energie cu sprijin de stat ″direcționat″ doar către consumatorii vulnerabili, descris în programul de guvernare CITEȘTE ȘI Burduja revine la ideea înlocuirii actualei plafonări din energie cu sprijin de stat ″direcționat″ doar către consumatorii vulnerabili, descris în programul de guvernare

Iar prețurile spot din România, de aproximativ 70 de euro/MWh, sunt cu 17 euro sau o treime mai ridicate decât cele de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH.

Marți, România importă nu mai puțin de 10,8 milioane mc de gaze pentru acoperirea consumului intern, record al acestei ierni. Dacă adăugăm și volumul de gaze reexportat către Republica Moldova, de 5,6 milioane mc, totalul importurilor se ridică marți la 16,4 milioane mc (10,9 milioanemc pe la Negru Vodă, 0,7 milioane pe la Girugiu-Ruse și 4,8 milioane pe la Csanadpalota.

Interesant este că marți nu este exportat niciun mc către Tiraspol, prin punctul de interconecatre de la Isaccea, prin care zilele trecute ieșeau din țară în medie un milion de mc.

Volumul de gaze extras din depozite a coborât de la 17,9 milioane mc luni, la 17,5 milioane mc marți, reiese din datele publicate de Transgaz, făcute pe nominalizările de la ora 8 dimineața.

GRAFICE Efectele prelungirii perioadei geroase. Companiile autohtone, dar și Republica Moldova vor fi nevoite să cumpere volume de gaze tot mai mari pe piețele spot și la prețuri ridicate CITEȘTE ȘI GRAFICE Efectele prelungirii perioadei geroase. Companiile autohtone, dar și Republica Moldova vor fi nevoite să cumpere volume de gaze tot mai mari pe piețele spot și la prețuri ridicate

Cum în cursul zilei se vor mai face tranzacții și pe piața intraday, în urma renominalizărilor situația se poate schimba.

Luni, primele tranzacții pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au apărut de-abia după amiază, în urma renominalizărilor care au majorat atât cantitatea de gaze extrase din depozite (de la 17,2 la 17,9 milioane mc), cât și importurile pentru acoperirea consumului curent (de la 9,2 la 9,9 milioane mc).

Interesant este că marți primele tranzacții spot au apărut la prima oră, atât pe piața pentru ziua următoare, cât și pe cea intraday, atât cantitățile (20 MWh), cât și prețurile (350 lei/MWh) fiind identice, ceea ce poate sugera că au fost același vânzător, respectiv cumpărătpr pe ambele piețe, care au transmis un semnal de preț.

Transgaz estima în urmă cu 10 zile că pe 18 februarie, România va importa pentru acoperirea consumului propriu doar 2,3 milioane mc, de 5 ori mai puțin decât importurile efective de azi efectuate în acest scop, de 10,8 milioane mc, și că va extrage din depozite 18,5 milioane mc cubi (extragerile reale sunt de 17,5 milioane mc).

Rompetrol a atacat la Curtea Constituțională și impozitul pe cifra de afaceri a petroliștilor, după ce contestase anterior și contribuția de solidaritate CITEȘTE ȘI Rompetrol a atacat la Curtea Constituțională și impozitul pe cifra de afaceri a petroliștilor, după ce contestase anterior și contribuția de solidaritate

De altfel, vremea rece a dat peste cap prognoza Transgaz, Consumul intern fiind mult mai ridicat. În pofida extragerilor Depogaz mai mari decât estimările Transgaz, în ultimele 10 zile a fost necesară importarea unei cantități duble de gaze față de cea estimată de operatorul de sistem pentru acoperirea consumului intern.

Vremea se va înrăutăți până la finalul săptămânii, ceea ce va majora suplimentar consumul, iar capacitatea de extracție se va reduce, ca urmare a presiunii mici din depozite, care au coborât la un grad de umplere de 35%.

Drept urmare, importurile se vor majora și implicit ponderea lor în acoperirea consumului curent.

Rămâne de văzut dacă vor fi și identificate surse de aprovizionare suplimentare. Vremea probabil că se va răci în toată regiunea, nu numai în România, ceea ce va conduce la o creștere a cererii.

România nu a avut nicio poziție la Bruxelles privind încălzirea cu combustibili solizi deși este țara din UE care are cei mai mulți consumatori ce se încălzesc cu lemn CITEȘTE ȘI România nu a avut nicio poziție la Bruxelles privind încălzirea cu combustibili solizi deși este țara din UE care are cei mai mulți consumatori ce se încălzesc cu lemn

Iar principalele 2 surse de aprovizionare a Balcanilor, TurkStream și TAP, par a fi atins un platou, 575 GWh/zi în cazul gazului rusesc, și 28 GWh/zi, în cel al gazului azer.

De la începutul acestui an, Ungaria și Slovacia importă tot gazul rusesc prin TurkStream (și pe cel pe care-l importau prin Ucraina), în plus apărând un nou client pe piață, Republica Moldova, ceea ce a condus la o majorare a cererii.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi
volume spot
brm
importuri
exporturi