Prețul mediu al energiei electrice tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM, pe care se tranzacționează echivalentul a 22,5-40% din consumul intern, a coborât în ultimele 2 săptămâni sub prețul reglementat de 450 lei/MWh, la care aceeași instituție OPCOM cumpără de la producători și vinde către furnizori energie, potrivit Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), impus de Guvern pentru următorii 2 ani.
De ce este important Guvernul a obligat producătorii interni să vândă energie electrică la preț reglementat pentru ca totalul costului cu achiziția rezultat în urma exploziei prețurilor de anul trecut să nu fie transferată de furnizori în facturile consumatorilor finali sau, mai degrabă, guvernului, care s-a angajat să compenseze plafonarea prețurilor pe care singur a impus-o. Însă orice reglementare distorsionează piața, cu atât mai mult cu cât este stabilită pe termen lung. Spre deosebire de alte state europene, care au intervenit punctual și pe perioadă limitată, politicienii români au impus Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică până la 31 martie 2025, fără a lua în calcul faptul că piața europeană ar putea înregistra un trend contrar celui de anul trecut.
Mai este important Comisia Europeană a recomandat României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie, până la finele acestui an, și să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului bugetar. "În situația în care noi majorări de prețuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei", se arată în recomandările CE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profitul celui mai mare furnizor și distribuitor de gaze din România a explodat. Compania: A provenit 73% din ″circumstanțe excepționale″; deficit de cash, situația rămâne tensionatăPotrivit datelor OPCOM, prețul mediu (media aritmetică a prețurilor corespunzătoare tuturor intervalelor orare) din săptămâna 22-28 mai a fost de 395,10 lei/MWh, în timp ce cel din săptămâna premergătoare, de 398,64 lei/MWh.
Astfel, furnizorii care participă la MACEE achiziționează în prezent curent la un preț reglementat prin MACEE cu 12% peste cel pe care l-ar fi achitat dacă ar fi cumpărat de pe piața liberă, ceea ce evident majorează și costul de achiziție transferat consumatorilor finali în factură și le limitează marja de manevră concurențială.
În condițiile în care mare parte din energia produsă autohton este alocată prin mecanismul de achiziție centralizată, volumele și ponderile energiei tranzacționate pe PZU în consumul curent sunt în scădere comparativ cu cele de anul trecut.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO Presiune mare pe ELCEN: Curent electric vândut la preț negativ, neîncasări din termie de peste 1 miliard de lei, investiții vitale de sute de milioane de euroAstfel, în săptămâna 15-21 mai, pe PZU s-a tranzacționat un volum de 312 MWh, reprezentând aproximativ 24% din consumul aceleiași perioade. În săptămâna următoare, deși volumul a scăzut la 251 MWh, ponderea în consum a crescut la 35%, ca urmare a scăderii consumului, evident.
Interesant este că, dacă luăm în calcul și prețurile pe primele 2 săptămâni ale lunii, de 454 lei/MWh, respectiv 491 lei/MWh, prețul mediu al întregii luni se situează la aproximativ 450 lei/MWh, sub cel reglementat, de 450 lei/MWh.
Iar tendința de scădere a prețurilor pe piața liberă ar putea continua. În ultimele 2 weekend-uri, prețul energiei a fost pe PZU pentru mai multe intervale orare, chiar negativ, producătorii plătind furnizorii pentru a le prelua producșia excedentară.
CITEȘTE ȘI FOTO Eric Stab pleacă după 13 ani de la conducerea Engie România și va fi înlocuit de adjunctul săuPotrivit legislației, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, adică până pe 31 martie 2025, OPCOM, are calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică, cumpărând de la producătorii cu putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și revânzând către furnizori energie cu 450 lei/MWh.
Producătorii au obligația raportării până la data de 24 noiembrie a anului anterior prognoza cantității de energie electrică ce va fi livrată în sistem în anul de aplicare, iar furnizorii, până pe data de 10 decembrie a anului anterior prognoze de consum anuale. În urma acestor date, OPCOM organizează o procedură de achiziție anuală, precum și câte o procedură de achiziție suplimentară, în fiecare lună, pentru cantitățile de energie electrică care se livrează în luna următoare.
Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului anual de achiziție centralizată implementat de OPCOM constituie obligații ferme ale producătorilor de energie electrică și ale operatorilor economici și se repartizează uniform pe toate intervalele de decontare din fiecare lună.