Încrederea managerilor în economia românească a scăzut în mai pentru a doua lună la rând, pe fondul deteriorării datelor din industrie și servicii. Indicele, comunicat de Comisia Europeană, a scăzut sub 100 de puncte pentru prima oară după aprilie 2021, nivel la care semnalizează o posibilă contracție a PIB.
De ce este important: ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii (pondere 30%), industrie (40%), construcții (5%) și comerț (5%), dar și a populației (20%) privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare.
Mai este important: Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB. O valoare peste 100 de puncte înseamnă, în general, o expansiune a activității economice, în timp ce o valoare sub acest nivel se transpune într-o contracție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele de încredere în economie (ESI) a scăzut în mai la 99,5 puncte, de la 101 puncte în aprilie și 101,8 puncte în martie, și a ajuns la cel mai redus nivel de după aprilie 2021.
La nivelul UE, ESI a scăzut cu 1,9 puncte la 95,2, a patra lună consecutivă de contracție.
CITEȘTE ȘI Managerii estimează scumpiri în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul”După două luni scurse din trimestrul al doilea din 2023, dacă ne bazăm pe ESI putem spune că decelerarea graduală a economiei ar trebui să continue în al doilea trimestru”, scrie analistul BCR Vlad Ioniță.
În primul trimestru din 2023 economia a încetinit puternic deja, cu o creștere secvențială de doar 0,1%, față de 1% în trimestrul precedent, în timp ce dinamica anuală s-a înjumătățit la 2,3%.
Încrederea în industrie a scăzut cu 1,7 puncte față de aprilie, pe fondul scăderii comenzilor la export și a deteriorării așteptărilor privind producția viitoare.
În sectorul serviciilor, indicatorul s-a deteriorat cu 0,5 puncte, pe fondul deteriorării cererii.
Pe de altă parte, în comerț datele s-au îmbunătățit semnificativ, cu 5 puncte, pe fondul evaluărilor mai bune cu privire la afacerile trecute.
CITEȘTE ȘI China a acaparat anul trecut mai mult de jumătate din piața globală de mașini electrice și continuă să creascăȘi în construcții sentimentul s-a îmbunătățit cu 2,2 puncte, pe fondul creșterii comenzilor de lucrări și a îmbunătățirii așteptărilor privind angajările.
Indicele privind intențiile de angajare (EEI) a scăzut cu 0,8 puncte în mai la 107,3 puncte.
BCR așteaptă o încetinire a economiei la 2,1% în 2023, față de 4,7% în 2022. Investițiile ar urma să contribuie mai mult la creșterea economică decât în anii precedenți, unde consumul a avut principala contribuție, dar acum este grevat de creșterea prețurilor și a dobânzilor. ESI și corelarea cu PIB trimestrial. Sursa: BCR Research