Încrederea managerilor în economia românească a scăzut în mai pentru a doua lună la rând, pe fondul deteriorării datelor din industrie și servicii. Indicele, comunicat de Comisia Europeană, a scăzut sub 100 de puncte pentru prima oară după aprilie 2021, nivel la care semnalizează o posibilă contracție a PIB.
De ce este important: ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii (pondere 30%), industrie (40%), construcții (5%) și comerț (5%), dar și a populației (20%) privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare.
Mai este important: Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB. O valoare peste 100 de puncte înseamnă, în general, o expansiune a activității economice, în timp ce o valoare sub acest nivel se transpune într-o contracție.
Indicele de încredere în economie (ESI) a scăzut în mai la 99,5 puncte, de la 101 puncte în aprilie și 101,8 puncte în martie, și a ajuns la cel mai redus nivel de după aprilie 2021.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața jucărilor din România - nivel recordLa nivelul UE, ESI a scăzut cu 1,9 puncte la 95,2, a patra lună consecutivă de contracție.
”După două luni scurse din trimestrul al doilea din 2023, dacă ne bazăm pe ESI putem spune că decelerarea graduală a economiei ar trebui să continue în al doilea trimestru”, scrie analistul BCR Vlad Ioniță.
În primul trimestru din 2023 economia a încetinit puternic deja, cu o creștere secvențială de doar 0,1%, față de 1% în trimestrul precedent, în timp ce dinamica anuală s-a înjumătățit la 2,3%.
Încrederea în industrie a scăzut cu 1,7 puncte față de aprilie, pe fondul scăderii comenzilor la export și a deteriorării așteptărilor privind producția viitoare.
În sectorul serviciilor, indicatorul s-a deteriorat cu 0,5 puncte, pe fondul deteriorării cererii.
Pe de altă parte, în comerț datele s-au îmbunătățit semnificativ, cu 5 puncte, pe fondul evaluărilor mai bune cu privire la afacerile trecute.
CITEȘTE ȘI China a acaparat anul trecut mai mult de jumătate din piața globală de mașini electrice și continuă să creascăȘi în construcții sentimentul s-a îmbunătățit cu 2,2 puncte, pe fondul creșterii comenzilor de lucrări și a îmbunătățirii așteptărilor privind angajările.
Indicele privind intențiile de angajare (EEI) a scăzut cu 0,8 puncte în mai la 107,3 puncte.
BCR așteaptă o încetinire a economiei la 2,1% în 2023, față de 4,7% în 2022. Investițiile ar urma să contribuie mai mult la creșterea economică decât în anii precedenți, unde consumul a avut principala contribuție, dar acum este grevat de creșterea prețurilor și a dobânzilor. ESI și corelarea cu PIB trimestrial. Sursa: BCR Research