GRAFIC Cotațiile gazelor de pe piața liberă, la cel mai înalt nivel al ultimei luni după publicarea proiectului de OUG prin care este menținut controlul prețurilor

GRAFIC Cotațiile gazelor de pe piața liberă, la cel mai înalt nivel al ultimei luni după publicarea proiectului de OUG prin care este menținut controlul prețurilor
scris 19 mar 2024

Prețul gazelor pe piața liberă a urcat semnificativ, atingând nivelul maxim al ultimelor 40 de zile, în urma publicării de către Ministerul Energiei a proiectului de OUG prin care se păstrează un preț reglementat, chiar dacă mai scăzut, la gazele vândute de producători furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

Prețul mediu al gazului cu furnizare în ziua următoare a ajuns la 137,3 lei/MWh sau aproape 37,5 euro/MWH, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima dată când s-a înregistrat un nivel superior, de 137,6 lei/MWh a fost pe 8 februarie.

TABEL Au revenit scumpirile la benzină și motorină, după 4 ieftiniri consecutive CITEȘTE ȘI TABEL Au revenit scumpirile la benzină și motorină, după 4 ieftiniri consecutive

Prețul mediu de pe 15 martie, ziua în care ministerul a publicat proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada următoare, licitat în ziua precedentă era de 118 lei/MWh.

De la publicarea actului normativ, prețul spot al gazului a crescut cu peste 16,5%, în condițiile în care nu au existat evenimente nici pe partea de cerere, nici pe cea de ofertă, care să sugereze o astfel de apreciere. În plus, vremea a fost una prietenoasă în weekend.

FOTO Cuplul care visa să detroneze Tesla lui Elon Musk cu mașini electrice a suspendat producția. Au pariat toți banii lor pe afacere CITEȘTE ȘI FOTO Cuplul care visa să detroneze Tesla lui Elon Musk cu mașini electrice a suspendat producția. Au pariat toți banii lor pe afacere

Prețul mediu de pe 16 martie, prima zi după publicarea draft-ului, a urcat brusc de la 118 lei/MWh la 127,5 lei/MWh, înregistrând un trend total opus celui de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă, CEGH, unde prețul spot a scăzut de la 28,5 euro/MWh, vineri, la 27,5 euro/MWh în weekend.

O explicație ar fi aceea că actorii de pe piața internă anticipează că păstrarea unui preț reglementat, chiar dacă mai redus, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, la care producători vor fi obligați să vândă furnizorilor gaze pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, va diminua cantitatea de gaze disponibilă pe piața liberă.

În plus, se păstrează și actualul plafon de preț de 370 lei/MWh pentru gazul furnizat clienților non-casnici cu un consum anual de sub 50 mii MWh, producătorilor de energie termică și clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale și cei din cadrul sistemelor de distribuție închise, în condițiile în care marja de furnizare crește de la 12 lei la 15 lei/MWh.

Legumicultoare din Dâmbovița: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu. Probleme cu forța de muncă: ”La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră” CITEȘTE ȘI Legumicultoare din Dâmbovița: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu. Probleme cu forța de muncă: ”La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră”

Prețul final facturat va avea întotdeauna valoarea cea mai mică, după caz, dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final calculat potrivit costurilor de achiziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
oug
plafonare
compensare