Gazprom: Acuzațiile CE privind încălcarea normelor europene antitrust sunt nefondate

Gazprom: Acuzațiile CE privind încălcarea normelor europene antitrust sunt nefondate
scris 29 sep 2015

Gigantul petrolier Gazprom a catalogat drept "fără temei economic și legal" acuzațiile formulate de Comisia Europeană (CE) privind posibile practici neconcurențiale ale companiei rusești pe piețele din Europa Centrală și de Est, argumentând că investigația Comisiei se bazează pe o metodologie incorectă.

Gazprom a trimis luni o scrisoare către CE, în replică la acuzațiile formulate de Bruxelles la adresa producătorului de gaze privind un presupus abuz de poziție dominantă pe piețele aprovizionării cu gaze din Europa Centrală și de Est, relatează Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este opinia Gazprom că afirmațiile CE se bazează pe o metodologie incorectă. În ceea ce privește afirmațiile privind 'prețurile excesive' ale companiei, răspunsul trimis de Gazprom include dovezi și cifre care demonstrează că acestea sunt nefondate economic și legal", se arată în răspunsul companiei rusești.

CE a confirmat că a primit răspunsul Gazprom și a anunțat că îl "va examina cu atenție" înainte de a lua o decizie.

Comentariile Gazprom survin la o săptămână după ce compania a anunțat că a propus o serie de măsuri pentru ajungerea la un acord cu autoritățile de reglementare din UE, mutare care ar putea ajuta compania să evite amenzi de miliarde de dolari.

În aprilie, Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană privind încălcarea normelor antitrust ale UE. Concret, compania este acuzată că împiedică concurența pe piețele aprovizionării cu gaze din opt state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia), impunând restricții teritoriale în cadrul acordurilor de aprovizionare încheiate cu angrosiști și cu anumiți clienți industriali.

De asemenea, este posibil ca Gazprom să aplice o politică de prețuri neloială în cinci state din regiune, anume Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, potrivit Comisiei Europene.

Dacă grupul rus este găsit vinovat, ar putea fi amendat cu până la 10% din veniturile anuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
ue
comisia europeana
ce
investigatie
ancheta