“Ucraina are nevoie de gaz, Rusia are nevoie de de cash”, a fost principiul după care s-a desfășurat întâlnirea de vineri noapte de la Bruxelles între reprezentanții Ucrainei, Rusiei, și ai celor două monopoluri de stat implicate, Gazprom, respectiv Naftogaz.
Iar rezultatul a fost unul previzibil, ambele părți, și cea ucraineană și cea rusă, au făcut concesiile necesare ajungerii la un acord, chiar dacă acesta n-a fost încă semnat, rămânând a mai fi stabilite “procedurile adiacente”, după cum s-a exprimat ministrul ucrainean al energiei, Vladimir Demchyshyn.
Noul acord acoperă perioada decembrie 2015-martie 2016 și prevede furnizarea de gaze rusești către Ucraina la un preț de 227 dolari pe mia de metri cubi( potrivit Bloomberg, 232 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit DPA), considerabil mai mic decât de cel plătit până în prezent, de 252 dolari și apropiat de prețul plătit de Polonia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Energy Report, Ucraina s-a angajat să-și majoreze încă de luna viitoare rezervele de gaz cu 2 miliarde de metri cubi. Potrivit autorităților, pe 23 septembrie, în depozitele ucrainene erau depozitate 15,4 metri cubi, cantitate insuficientă, susține Gazprom, care estimează necesarul pentru a nu afecta consumul intern în perioada decembrie-martie și tranzitul către celelalte state europene la 19 miliarde.
Guvernul de la Kiev a anunțat că a alocat deja 500 milioane de dolari către monopolul de stat Naftogaz în vederea reluării importurilor de gaze di Rusia și a stocării lor.
Comisia Europeană s-a angajat, la rândul său, să asiste financiar achiziționarea de gaze rusești de către Ucraina, prin intermediul “instituțiilor financiare europene și internaționale”.
Concesii importante făcute de Gazprom și de guvernul rus
Gigantul rus Gazprom a făcut și el concesii, renunțând la termenii extrem de duri impuși în acordul din 2009 celor de Naftogaz, care erau obligați să achite un anumit volum de gaze naturale, indiferent dacă acesta era sau nu importat în mod real.
Potrivit Sputnik, concesiile părții ruse au fost mult mai generoase decât de obicei, guvernul de la Moscova angajându-se să analizeze oportunitatea acordării de discout-uri Ucrainei la fiecare trei luni.
În luna iulie, Rusia a stopat tranzitul de gaze către Ucraina, după ce negocierile dintre cele două state au eșuat.