Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a schimbat normele în vigoare pentru a le permite consumatorilor și prosumatorilor de energie electrică să-și cumpere singuri contoare de măsurare a consumului, în cazul în care operatorii de distribuție ″se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente″, urmând să fie despăgubiți de distribuitori pentru aceste achiziții. Un producător turc de profil, sub contract cu Distribuție Energie Electrică România (DEER), din grupul Electrica SA, pentru livrarea a câteva zeci de mii de contoare anul trecut, a onorat într-o anumită măsură comenzile distribuitorului român, argumentând prin războiul din Ucraina, secetă și tensiunile geopolitice Taiwan-China, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
Criza de contoare a survenit într-o perioadă de creștere accelerată a numărului de români care își montează panouri solare și a puterii instalate în mini-centralele fotovoltaice ale acestora. Potrivit declarațiilor oficialilor ANRE, numărul de prosumatori din România s-a dublat anul trecut și ar putea depăși pragul de 100.000 în 2023.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
DEER a încheiat în decembrie 2021, în urma unei licitații, un acord-cadru pe 3 ani în valoare totală maximă de peste 164 milioane plus TVA cu consorțiul format din compania românească Electrogrup, controlată de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, și producătorul de contoare Luna Elektrik Elektronik din Turcia, pentru achiziția de ″produse și servicii necesare dezvoltării sistemelor de măsurare inteligentă″ a consumului de energie electrică. Acordul-cadru prevede livrări de minimum 121.000 și maximum 528.000 de contoare pe toată durata sa.
În baza acordului-cadru, pe 10 mai 2022, distribuitorul și consorțiul au încheiat 3 contracte subsecvente, pentru livrarea unui total de peste 40.000 de contoare în cursul anului, din care au fost livrate doar câteva mii în 2022. Cele 3 contracte aveau o valoare totală de peste 43 milioane lei plus TVA.
După încheierea contractelor, Electrogrup și Luna au transmis DEER că au intervenit blocaje pe lanțul logistic de furnizare și că, în consecință, nu pot respecta graficul de livrare stabilit inițial, solicitând fie ajustarea prețurilor, în baza OUG nr. 47/2022, fie modificarea înțelegerilor, prin stabilirea unui grafic de livrare actualizat, fie încetarea pe cale amiabilă, cu acordul părților, a contractelor subsecvente și a acordului-cadru.
Distribuitorul nu a fost de acord cu niciuna dintre variante și, după schimburi de adrese care au durat mai multe luni, le-a transmis celor de la Electrogrup și Luna, în noiembrie 2022, notificare de reziliere din culpa consorțiului a acordului-cadru și a contractelor subsecvente, imputându-le și penalități de peste 18 milioane lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Turcia: Incendiu de proporții în portul Iskenderun, declanșat de seismÎn plus, cu o lună înainte, în octombrie 2022, DEER a lansat o nouă procedură de achiziție publică, pentru a cumpăra ″de urgență″ 50.000 de contoare inteligente și 20.000 de contoare speciale pentru prosumatori, procedură aflată și în prezent în desfășurare. La licitație s-au înscris firmele Modern Power Systems SRL și Energobit SA.
În replică, consorțiul Electrogrup-Luna a dat în judecată DEER în decembrie 2022, solicitând instanței anularea notificării de reziliere și repunerea părților în situația anterioară, iar judecătorii i-au dat câștig de cauză în primă instanță, printr-o decizie luată pe 25 ianuarie. Operatorul de distribuție a pierdut apoi și recursul, la finalul lunii trecute. Potrivit deciziei instanței, DEER avea obligația să aplice o revizuire a prețurilor din contractele cu consorțiul, în conformitate cu prevederile OUG nr. 47/2022.
CITEȘTE ȘI Una dintre cele mai mari proceduri, încheiată: Poliția Română va cumpăra de la Renault Group, ofertant unic, 700 de mașini″(…) executarea acordului-cadru, respectiv a contractelor subsecvente, a fost afectată de conflictul militar ce se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, criza energetică și criza din Taiwan, eventimente ce au generat atât blocaje în lanțul de furnizare a componentelor electronice (chipsets), componente necesare producerii echipamentelor ce fac obiectul acordului-cadru, cât și o fluctuație a prețurilor acestor produse, fluctuație ce determină majorări considerabile de preț de la o zi la alta. (…) Taiwan reprezintă cel mai mare producător de chipset-uri din lume și, în ultimul an, producerea acestora a fost afectată atât de secetă, cât și de relațiile politice dintre Taiwan și China, iar consecințele acestor evenimente au fost accentuate și de conflictul militar din Ucraina, care a cauzat, de asemenea, probleme pentru industria componentelor electronice, în special ceea ce privește aprovizionarea cu gaz neon, care este utilizat în procesul de imprimare litografică. Astfel, Ucraina răspundea pentru 40-50% din aprovizionarea globală cu neon, iar cele mai mari două companii care furnizau acest tip de gaz, Ingas și Croyin, au fost închise în momentul izbucnirii conflictului militar. Aceste evenimente au generat blocarea executării contractelor atât la nivel național, cât și la nivel mondial″, a arătat consorțiul la proces.
CITEȘTE ȘI PIMCO, fondat de "regele bondurilor”, nu a mai achitat rate la un credit și îngrijorează mediul bancar cu intrarea în incapacitate de platăContinuă însă procesul pe fond, în care consorțiul solicită suspendarea dreptului DEER de a emite document constatator privind neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către Electrogrup și Luna Elektrik Elektronik, potrivit HG nr. 394/2016, precum și a dreptului operatorului de distribuție de a executa garanțiile de bună execuție depuse de consorțiu, prin 2 polițe de asigurare emise de Omniasig.
″Astfel, având în vedere că potrivit dispozițiilor (legale – n.r.) (…), un operator economic poate fi eliminat din cadrul procedurilor de atribuire în situația existenței unui document constatator negativ emis în executarea unui contract de achiziție anterior, în mod evident, în situația în care în prezenta cauză nu este suspendat dreptul entității contractante de emite un document constatator negativ, subscrisa va suferi un prejudiciu cert ce va consta în imposibilitatea de participare, respectiv câștigare a viitoarelor proceduri de achiziție la care ar fi participat în mod normal, în lipsa emiterii documentului constatator. Reclamanta a precizat că, la acest moment, are în derulare mai multe contracte de achiziție publică, aspect ce demonstrează că aceasta participă în mod constant la proceduri de atribuire, executarea de contracte de achiziție publică reprezentând un segment important din activitatea sa. Mai mult, în prezent participă la o serie de proceduri de atribuire de la care ar putea fi exclusă în baza unui eventual document constatator negativ. Reclamanta a mai menționat că a participat in anul 2021 la proceduri de atribuire si contracte publice cu o valoare de peste 440 milioane euro, iar pentru 2023 o estimare actuala ar conduce la peste 440 milioane euro, la care se adaugă și potențialul generat de PNRR și Fondul de Modernizare. Totodată, a subliniat că această condiție este îndeplinită și în ceea ce privește cererea de suspendare a dreptului entității contractante de a dispune executarea garanțiilor de bună execuție. Astfel, reclamanta dorește evitarea și prevenirea unui prejudiciu financiar semnificativ, ținând cont de faptul că valoarea garanțiilor de bună execuție cste în sumă totală de 2.172.735,10 lei″, a susținut Electrogrup în instanță.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ TikTok, spre restricționare și în România. Mesaje Ciucă și CiolacuPotrivit presei de la Kiev, cele două fabrici ucrainene de neon și-ar fi reluat cel puțin parțial producția în toamna anului trecut.