Titan Power SA, companie controlată indirect de Ministerul Energiei, înființată cu aproape 4 ani în urmă în scopul construirii unei centrale noi de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale în cartierul bucureștean omonim, a solicitat acord de mediu pentru proiect, după ce principalii indicatori tehnico-economici ai acestuia au fost aprobați de acționari, relevă date analizate de Profit.ro.
Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de 48,5 MW și una termică de 39,5 MW.
Valoarea totală a investiției este estimată la 301,44 milioane lei (circa 61 milioane euro) plus TVA.
″Perioada estimativă de implementare este de aproximativ 3 ani de la selectarea antreprenorului general până la punerea în funcțiune″, se arată în documentele Titan Power.
Studiul de fezabilitate al centralei a fost finalizat în toamnă. Inițial se avea în vedere posibilitatea de a se proiecta o centrală în trigenerare, care să producă și agent de refrigerare pentru jucătorii din industria food&drinks, însă în cele din urmă s-a renunțat la idee.
″Cele 5 grupuri de cogenerare ce se vor instala ȋn cadrul noii centrale vor avea echipare <Hydrogen-ready>, astfel ȋncât, ȋn concordanță cu dezvoltarea ulterioară, se va putea utiliza drept combustibil hidrogenul, ce nu are nici un impact negativ asupra mediului″, mai afirmă sursa citată.
CITEȘTE ȘI VIDEO STB nu mai retrage din circulație tramvaiele Tatra, vechi de aproape 50 ani, ci le modernizeazăDurata inițială de viață a noii centrale va fi de 25 de ani, ea urmând să fie operată cu un număr de 25 de angajați.
Titan Power SA a fost înființată în martie 2019 și este controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup. Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Volvo Trucks a livrat primul camion electric în România, într-un cadru festiv găzduit de ambasada SuedieiNoua centrală va fi construită pe amplasamentul fostei CET Titan, pe un teren de circa 2,4 hectare.
CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în 2014, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.