Traderul elvețian de mărfuri și energie AOT Energy Switzerland AG, al cărui pachet majoritar de acțiuni a aparținut familiei fostului cel mai bogat belgian, Albert Frere, decedat în decembrie 2018, ar intenționa să finanțeze un proiect energetic mixt la Arad, constând în construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 45 MW și a unei instalații de producție de hidrogen prin electroliză de 3 MW, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de 69 de hectare care a aparținut CET Arad, producătorul de energie electrică și termică controlat de Consiliul Local al municipiului, aflat în insolvență.
Terenul a fost preluat de către furnizorul de gaze (de asemenea insolvent) C-Gaz&Energy Distribuție, controlat de către omul de afaceri Peter Braun și de soția sa, în contul unei datorii de circa 2,41 milioane lei a CET Arad pentru gaze livrate și neplătite. Prețul de vânzare a fost de 3,27 milioane lei, fiind achitat cu creanța contra CET Arad, plus diferența, plătită de o altă companie a familiei Braun, Gas&Power Trading.
Cele două firme "surori" au semnat un contract de asociere în participațiune pentru proiectul de la Arad, potrivit căruia C-Gaz va contribui cu terenul, taxele locale și notariale aferente acestuia, plus personal calificat pentru investiția energetică, iar Gas&Power Trading – cu studiul de fezabilitate al proiectului, diferența de preț la achiziția terenului și alte cheltuieli necesare implementării investiției.
"Proiectul va fi dezvoltat de C-Gaz&Energy Distribuție SRL pe terenul de 69 ha achiziționat de la CET Arad. Finanțator pentru realizarea proiectului va fi grupul AOT SWISS", se menționează într-un document al C-Gaz, unde se mai precizează că proiectul este inclus ca element esențial în planul de reorganizare al C-Gaz.
Intenția dezvoltatorilor este ca parcul fotovoltaic să înceapă să producă din iulie 2022.
CITEȘTE ȘI Agricover Holding - venituri consolidate în scădere. 2020 - marcat de șocul virusului SARS-COV-2, dar și de continuarea pandemiei de Febră Porcina AfricanăElvețienii de la AOT Energy finanțează deja cheltuielile CET Arad cu achiziția gazelor naturale necesare în procesul de producție, precum și cu transportul și distribuția acestora.
După cum a relatat Profit.ro, în toamna anului trecut, CET Arad a semnat un contract de închiriere temporară a unor echipamente de generare a electricității și energiei termice cu subsidiara din România a furnizorului britanic de soluții temporare de alimentare cu energie Aggreko, pentru "reducerea consumului specific de combustibil și implicit reducerea poluanților degajați, asigurând și furnizarea de agent termic către SACET Arad la prețuri mai mici față de cele din prezent", potrivit documentelor oficiale ale CET Arad. Sursa citată relevă că este vorba de închirierea și instalarea la CET Arad a unui număr de 14 motoare termice în cogenerare pe gaze, containerizate, furnizate de Aggreko, cu putere de 21,84 MW, plus a unei unități de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion.
CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care MedLife cumpără Pharmachem, cea mai mare achiziție a grupului din ultimii ani și prima achiziție în sectorul pharma - pe masa Concurenței"În data de 28.01.2021, în comitetul de avizare al Transelectrica SA a fost aprobat studiul de soluție pentru CET Arad SA fără observații. Urmează ca până cel tarziu în 15.02.2021 să se întocmească și să se semneze documentul de avizare, document ce va fi transmis către E-Distribuție Banat SA, care la rândul său va emite avizul tehnic de racordare. Se așteaptă de la ANRE emiterea autorizației de înființare. Se va emite cerere de punere sub tensiune către Transelectrica SA și începerea testelor. În ceea ce privește testele de calificare pentru turbină, s-au refăcut testele solicitate de Transelectrica SA. Mai este un set de teste care se solicită a fi reluate odată cu finalizarea sistemului Master SCADA – DEN (dispecer energetic național). Urmează a se depune o nouă documentație pentru calificarea debitoarei ca furnizor de servicii tehnologice de sistem - terțiară rapidă", raporta în februarie administratorul judiciar al CET Arad.
Guvernul intenționează să obțină acordul Comisiei Europene pentru a finanța din fondurile UE aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) atât producția de hidrogen verde, cât și dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție de gaze în amestec cu hidrogen, ceea ce a încurajat inițierea de proiecte de acest tip.