Volumul tranzacțiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut de 7 ori în perioada februarie-aprilie 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a transmis operatorul bursier.
"În perioada februarie-aprilie 2021, Bursa Română de Mărfuri a intermediat cu succes 110 tranzacții, care însumează aproximativ 7 milioane de certificate EUA, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate CO2", se arată într-un comunicat al BRM.
Din calculele Profit.ro, efectuate pe baza prețurilor publicate de BRM, reiese că este posibil ca valoarea totală a acestor tranzacții să fi depășit 300 milioane euro, în condițiile scumpirii galopante a creditelor CO2.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, explicația este obligativitatea termocentralelor de a se conforma directivei privind schema Uniunii Europene a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2020, conform cu plafonul stabilit la nivel european, până la data de 30 aprilie 2021.
"Astfel, pe site-ul BRM au fost publicate ordine inițiatoare provenite de la 3 ordonatori importanți: Electrocentrale București, Complexul Energetic Oltenia și Termoficare Oradea. Dintre cele trei termocentrale, CEO a achiziționat peste 5,4 milioane de certificate, urmată de Electrocentrale București, cu peste 1,3 milioane de certificate, în timp ce Termoficare Oradea a achiziționat aproximativ 34 de mii certificate EUA", se mai spune în comunicat.
Ringul Certificatelor CO2 din cadrul Pieței la Disponibil administrată de Bursa Română de Mărfuri a cunoscut o creștere în anul 2021, comparativ cu anul 2020, când volumul certificatelor tranzacționate a fost de circa 1 milion, mai precizează BRM.
CITEȘTE ȘI Toate filmele și serialele care apar pe Netflix în luna maiPiețele administrate de BRM funcționează în conformitate cu reglementările bursei, în condiții de siguranță atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători. Bursa Română de Mărfuri a acționat ca garant pentru aceste tranzacții, plățile fiind efectuate printr-un cont escrow deținut de BRM, iar plata s-a efectuat numai la confirmarea transferului certificatelor de către vânzător.
Ședințele de tranzacționare s-au desfășurat zilnic, în intervalul orar stabilit de autoritatea contractantă în momentul emiterii ordinului inițiator, iar tranzacțiile și cotațiile aferente fiecărei zile sunt publicate pe site-ul BRM.
"În acest sens, Bursa Română de Mărfuri a asigurat un mediu concurențial datorat numărului de ofertanți atrași în piață, iar în același timp și transparența întregului proces. Prețurile tranzacțiilor au urmărit cotațiile burselor internaționale, EEX și ICE, iar ordinele de cumpărare au fost emise în condițiile de limită de preț, mai mici sau egale decât cotațiile zilnice afișate pe cele două burse", se mai afirmă în comunicat.