De ce vrea Romgaz să-și majoreze capitalul cu aproape 3,5 miliarde lei din rezerve

De ce vrea Romgaz să-și majoreze capitalul cu aproape 3,5 miliarde lei din rezerve
scris 28 nov 2023

Conducerea companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, vrea majorarea capitalului societății cu aproape 3,5 miliarde lei, prin încorporarea de rezerve reprezentând surse proprii de finanțare, pentru creșterea lichidității bursiere a acțiunilor Romgaz, dar și din rațiuni fiscale, potrivit unui document.

Propunerea supusă aprobării AGA de luna viitoare prevede majorarea capitalului cu suma de 3.468.801.600 lei, prin emiterea gratuită către acționarii existenți a câte 9 acțiuni noi pentru fiecare acțiune deținută. În acest fel, capitalul social al companiei ar crește la 3.854 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde CITEȘTE ȘI Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde

″Prin această majorare a capitalului social se asigură creșterea lichidității acțiunilor emise de Romgaz. (…) Pentru a crește lichiditatea, trebuie crescut free float-ul. În prezent, BVB este considerată piață emergentă doar de FTSE Russell. Romgaz, însă, nu este inclusă în indicii FTSE Russell, întrucât nu întrunește criteriile de lichiditate.

Emiterea acestor acțiuni gratuite ar crește șansele societății de a fi inclusă în acești indici, ceea ce ar oferi următoarele avantaje: - poziție mai bună de negociere în ceea ce privește finanțarea proiectelor viitoare prin intermediul pieței de capital –> finanțarea proiectelor de investiții ar putea fi realizată inclusiv prin emiterea de obligațiuni si majorări de capital social cu aport de numerar; aceste finanțări se pot obține cu costuri mai mici dacă emitentul este inclus într-o familie de indici internaționali; - vizibilitate crescută pe piața de capital; - lichiditate îmbunătățită de tranzacționare pe piața de capital; - creșterea atractivității acțiunilor emise – atât pentru investitorii de retail, cât și pentru cei instituționali; - consolidarea structurii de capital a emitentului; - îmbunătățirea portofoliului de investitori, deoarece un număr însemnat de fonduri internaționale de investiții au ca strategie investițională replicarea unor indici, inclusiv indicii FTSE Russel (adică investesc în acțiunile emitenților ce intră în structura unor familii de indici); - impact favorabil asupra vizibilității societății″, se menționează în document.

FOTO ”Pe urmele Președintelui”: o agenție de turism profită de vizita lui Iohannis în Africa și își promovează inedit sejururile CITEȘTE ȘI FOTO ”Pe urmele Președintelui”: o agenție de turism profită de vizita lui Iohannis în Africa și își promovează inedit sejururile

În plus, potrivit sursei citate, majorarea ar asigura și recompensarea acționarilor.

Distribuirea de acțiuni gratuite către acționari este o modalitate de recompensare a acestora mai favorabilă decât distribuirea de dividende. Acțiunile primite gratuit nu sunt impozabile la nivelul acționarilor, în timp ce dividendele, ca regulă generală, sunt purtătoare ale unui impozit de 8% în prezent″, se arată în document.

Un alt avantaj adus de majorarea de capital ar fi îmbunătățirea fluxurilor de numerar.

″Potrivit legii nr. 31/1990 privind societățile, din profitul societății se va prelua, în fiecare an, cel puțin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Conform Codului fiscal, această rezervă legală este deductibilă în calculul impozitului pe profit, diminuând sarcina fiscală″, argumentează conducerea Romgaz.

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor

Profitul net al Romgaz a scăzut la 2,168 miliarde lei în primele 9 luni din 2023, cu 3,09% sub cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 37%, de la 10,8 miliarde lei la 6,8 miliarde lei. Contribuția de solidaritate, de 1,39 miliarde lei, este principalul motiv invocat pentru diminuarea profitabilității, în condițiile în care profitul brut s-a majorat cu peste 50%.

Pentru primele 9 luni din 2023, Romgaz și-a programat investiții în valoare de 1,9 miliarde lei și a realizat 1,25 miliarde lei, cu 35,28%, respectiv 680,14 milioane lei mai puțin decât nivelul planificat.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz majorare de capital
romgaz lichiditate bvb
romgaz dividende acționari
romgaz acțiuni gratuite