Cum au fost preluați consumatorii casnici ai importatorului AIK Energy

Cum au fost preluați consumatorii casnici ai importatorului AIK Energy
scris 25 nov 2020

Consumatorii casnici de gaze ai AIK Energy au fost preluați, conform unui regulament adoptat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în urmă cu 2 luni, de Premier Energy. Premier, furnizor desemnat de ANRE de ultimă instanță, a și dat în judecată AIK Energy, pentru problemele care i le-a creat la începutul lunii septembrie, când importatorul nu i-a putut furniza gazul contractat.

“Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate. În concret, furnizarea gazelor naturale este prestată de către un nou furnizor - Premier Energy - iar activitatea de furnizare a gazelor naturale către locul dumneavoastră de consum va avea loc în continuare fiind efectuată fără întrerupere, cu respectarea contractului-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță și fără a fi necesară încheierea în acest sens a unui nou contract cu furnizorul de ultimă instanță desemnat. Tot în acest sens, menționăm că, în condițiile date, beneficiați de un tarif reglementat, prețul gazelor fiind stabilit de furnizorul de ultimă instanță potrivit formulei legale”, este mesajul transmis de AIK clienților săi printr-o notificare.

Urmărește-ne și pe Google News

Contactați de Profit.ro, reprezentanții AIK Energy nu au comentat motivele care au stat la baza trimiterii acestei notificări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Așa cum a relatat Profit.ro, la începutul lunii septembrie, Transgaz a suspendat temporar accesul trader-ului AIK Energy, principalul importator de gaze din România, la piața de gaze din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată în valoare de peste 2 milioane de lei la acea dată.

AIK Energy România a admis pentru Profit.ro ca a fost nevoită să suplimenteze garanția la Transgaz din cauza dezechilibrelor create (a luat gaz din conductele transportatorului pentru a-și onora contractele), însă a precizat că este o problemă de cash-flow, din cauza neachitării unor obligații de plată.

Principalul client al AIK Energy, Premier Energy, a precizat atunci, într-un drept la replică adresat Profit.ro, că și-a îndeplinit la timp și întocmai toate obligațiile asumate față de societatea AIK Energy.

Într-un răspuns adresat Profit.ro, Premier Energy a precizat că, în urma suspendării de către Transgaz a accesului AIK Energy la piața de gaze, “a înlocuit sursa de gaze naturale (AIK Energy - n.r.) prin încheierea de contracte cu alți furnizori, iar, pentru o cantitate limitată, a achiziționat gazele naturale de pe piețele centralizate. Niciun client al Premier Energy nu a suferit vreo întrerupere a furnizării gazelor naturale din acest motiv. Ne gestionăm întotdeauna sursele de gaz de la un număr mare de producători și furnizori pentru a acoperi necesarul de gaz pentru portofoliul clienților noștri”.

EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC

Totodată, Premier Energy comunica, pe 2 octombrie, pentru Profit.ro că “efectuează toate demersurile permise de lege și de prevederile contractelor de furnizare încheiate cu AIK”.

Ulterior, pe 10 noiembrie, a deschis la secția a șasea civilă a Tribunalului București un litigiu cu profesioniști împotriva AIK Energy.

Cum au fost preluați consumatorii casnici ai importatorului AIK Energy

Pe 30 septembrie, ANRE a decis să introducă Furnizori de Ultimă Instanță (FUI) și pe piața gazelor. Nu a mai urmat modelul de pe piața de energie, unde era desemnat un FUI regional (distribuitorul zonal) și mai mulți FUI concurențiali, ci a desemnat, potrivit unor criterii specifice, cinci FUI la nivel național. Iar potrivit Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale publicat pe 7 octombrie în Monitorul Oficial, stabilirea de către a ANRE a FUI-ului care va prelua clienții finali în cazul apariției unei situații în care aceștia nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale se face pe baza criteriului „costul cel mai mic“.

Cu alte cuvinte, toți consumatorii rămași fără furnizor sunt preluați de un singur FUI, cel care oferă cel mai mic preț.

EXCLUSIV Furnizor major de gaze pentru populație, amendat pentru manipularea bursei de profil. Compania respinge acuzația și sesizează și CCR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Furnizor major de gaze pentru populație, amendat pentru manipularea bursei de profil. Compania respinge acuzația și sesizează și CCR

Cei cinci FUI stabiliți de ANRE erau Engie România SA, CEZ Vânzare SA, CIS GAZ SA; Electrica Furnizare SA și Premier Energy, care urmau să concureze între ei.

Din cele 3 componente ale prețului de furnizare a gazelor de către FUI, 2 erau aproximativ aceleași pentru toți, prețul mediu ponderat de achiziție din PZU și componenta stabilită pe baza tarifelor reglementate de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale (ultima cu o variație de câțiva lei între competitori).

A treia componentă însă, costul unitar al achiziției de gaze naturale în vederea desfășurării activității de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță, este stabilită de către FUI și include costul aferent desfășurării activității de furnizare, costul participării în piețele centralizate și profitul.

Iar aici s-a făcut diferența între oferte. Premier Energy a stabilit un cost unitar pentru luna octombrie de 5,83 de lei/MWh, mult sub cel al competitorilor, de 13,24 lei/MWh în cazul Electrica, 25 lei/MWh în cazul CIS, și 30 lei/MWh în cazul CEZ Vânzare și Engie România.

Drept urmare, valoare cumulată a componentelor în cazul Premier Energy a fost de 75,99 lei/MWh, cu 8 lei sub cea a Electrica și cu peste 20 de lei/MWh sub cea a Engie.

Astfel, Premier Energy a fost desemnat FUI de ultimă instanță unic și a preluat implicit consumatorii fostului său furnizor, AIK Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
aik
premier
anre
fui
clienți