Șeful Transgaz constată că omologul său maghiar a programat un test BRUA imediat după Ziua Națională a României. "Acum, o să venim să sărbătorim împreună. Dar puteai să amâni sau să vii acum. Asta e o treabă specifică..."

Șeful Transgaz constată că omologul său maghiar a programat un test BRUA imediat după Ziua Națională a României. "Acum, o să venim să sărbătorim împreună. Dar puteai să amâni sau să vii acum. Asta e o treabă specifică..."

Szabolcs Ferencz, președinte și CEO FGSZ (stânga) și Ion Sterian, președinte și director general Transgaz (dreapta), la Romanian Gas Conference

scris 24 nov 2020

Compania ungară de transport al gazelor, FGSZ, a trimis Transgaz o scrisoare prin care anunță realizarea unui test de stres la conducta BRUA pe 2 decembrie, chiar a două zi după Ziua Națională a României, astfel că echipele românești și cele maghiare vor sărbători împreună, a declarat președintele și directorul general al operatorului național de transport al gazelor Transgaz, Ion Sterian. Conducta internațională BRUA a fost recent finalizată de partea română, după cum a relatat în premieră Profit.ro.

"Îl salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria. El e de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timișoarei, unde s-a născut, vorbește bine limba română și are însușită tradiția și cultura română în primii 18 ani de viață. Îi mulțumesc pentru testul de stres la care m-a supus prin scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseară, cum că exact pe data de 2 decembrie vor să ne testeze dacă am finalizat BRUA. Că până acum nu se putea executa o godevilare (curățire a cavității interioare a unei conducte – n.r.), devreme ce nu au fost rezervări de capacitate. Îi asigur că cei cel puțin 200.000 mc/oră vor fi asigurați, că BRUA este funcțională, iar pe relația cu Ungaria e funcțională cred că de o lună de zile, asigurând capacitatea de 1,75 miliarde mc. Acum, dat fiind că o să fim după ziua națională, o să venim și cu ce am avut cu o zi înainte, să sărbătorim împreună. (...) Dar puteai să amâni după 2 sau să vii cu godevilarea acum. Asta e o treabă specifică... dar o lăsăm la o discuție între noi, nu în panelul ăsta, aici", a spus Sterian, în cadrul unei videoconferinței Romanian Gas Conference.

Urmărește-ne și pe Google News

Din ianuarie 2010, timp de aproape doi ani, Szabolcs Ferencz a deținut funcțiile de country chairman și country retail manager al operațiunilor MOL din România. Ulterior a fost vicepreședinte al grupului-mamă ungar MOL însărcinat cu dezvoltarea strategică, relația cu statul ungar și autoritățile de reglementare, precum și cu comunicarea corporativă. El și-a început cariera profesională ca director de comunicare în cadrul Guvernului de la Budapesta în primul mandat de premier al lui Viktor Orban.

 ANAF intră în control la Federația Română de Fotbal CITEȘTE ȘI ANAF intră în control la Federația Română de Fotbal

"Am o colaborare bună, eu personal, cu domnul Szabolcs și cu FGSZ. Zilele trecute am avut o convorbire telefonică mai lungă ca să intrăm în comun pe partea de cercetare, pentru decarbonizare și injecție controlată de hidrogen în conductele de transport de gaze", a adăugat Sterian, care a amintit și demersurile comune ale celor doi operatori în privința semnării unui acord cu dezvoltatorii interconectorului Grecia-Bulgaria, pentru diversificarea surselor de gaze din regiune

El l-a reasigurat pe omologul său din Ungaria că "BRUA funcționează".

"Dar te asigur că BRUA funcționează și că BRUA va transporta gaze de va trebui mărită capacitatea. Asta pentru că consumul din România, pe declinul producției onshore, se va accentua și va fi necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră. Consumul României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi", a arătat șeful Transgaz România. Ungaria și-a exprimat de mai multe ori interesul intens pentru achiziția gazelor ce ar urma să fie extrase din sectorul românesc al Mării Negre.

ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Ar putea lua 2,5 miliarde de euro cu eurobonduri pe 9 și 20 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Ar putea lua 2,5 miliarde de euro cu eurobonduri pe 9 și 20 de ani

Szabolcs Ferencz a vorbit și el despre buna colaborare cu Transgaz și a reluat mesajul transmis de FGSZ încă din 20 noiembrie, printr-un comunicat emis la scurt timp înainte de finalizarea de către Transgaz a BRUA. Potrivit acestuia, anul trecut, exporturile de gaze din Ungaria în România, prin interconectorul ce leagă cele două țări, a reprezentat 14% din consumul de gaze al României. Din septembrie 2020, conducta a fost folosită preponderent în sens invers, pentru exporturi de gaze din România în Ungaria.

CEO-ul FGSZ a amintit și că Transgaz folosește pentru licitații de rezervări de capacitate platforma de profil a operatorului maghiar.

"Este ocazia perfectă pentru a ne aminti că interconectorul Arad-Szeged dintre România și Ungaria a împlinit 10 ani acum în octombrie", a punctat Szabolcs Ferencz.

"Meciurile" România-Ungaria pe teme gaziere sunt mai vechi și s-au purtat inclusiv pe tema prelungirii BRUA până în Austria, idee refuzată de partea maghiară, după cum a relatat pe larg Profit.ro aici sau aici. De asemenea, în octombrie anul trecut, la inaugurarea de către FGSZ a stației de comprimare de la punctul de interconectare cu România, șeful diplomației maghiare a ținut să evidențieze faptul că lucrările părții române erau în întârziere.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania ungaria gaze naturale
brua romania ungaria
gaze naturale marea neagra ungaria
ion sterian transgaz
transgaz fgsz