Cotațiile petrolului scad cu peste 3% în tranzacțiile de joi, pe fondul incertitudinilor referitoare la un eventual acord între OPEC și partenerii săi pe tema reducerii producției globale, mai multe surse declarând că rezultatul reuniunii de la Viena depinde de disponibilitatea Rusiei de a contribui semnificativ la scăderea producției.
Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-au întrunit la Viena astăzi pentru a discuta măsurile care se impun în vederea asigurării stabilității pieței petrolului, majoritatea analiștilor anticipând o decizie privind reducerea producției cartelului cu 1-1,5 milioane de barili pe zi.
Reducerea producției este considerată necesară în contextul majorării ofertei de petrol într-un ritm superior creșterii cererii.
CITEȘTE ȘI Litrul de benzină a ajuns la 5 lei! Prețul fără taxe s-a micșorat cu peste 22% într-o singură lună, cel cu taxe coborând doar cu 11% pentru că statul încasează 55% din prețul la pompăPotrivit mai multor delegați la întâlnire citați de Reuters, OPEC așteaptă informații de la oficialii ruși înainte de a lua o decizie. Membrii cartelului și aliații externi, în frunte cu Rusia și Venezuela, se vor întâlni mâine în capitala Austriei.
În jurul orei 15:00, petrolul Brent era tranzacționat la 59,65 dolari/baril, în scădere cu 3,10% față de referință, după ce anterior a atins un minim intraday de 58,36 dolari/baril.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, era cotat la 51,18 dolari/baril, preț cu 3,23% sub cel înregistrat la închiderea tranzacțiilor miercuri.
Prețurile “aurului negru” au scăzut cu circa o treime în ultimele două luni, de la maximele ultimilor peste 4 ani atinse în octombrie.
CITEȘTE ȘI Statele OPEC caută modalitățile prin care să reducă producția de petrol“Percepția generală este că va fi încheiat un acord pentru tăierea producției, cu 1-1,5 milioane de barili pe zi”, a spus Tamas Varga, analist al firmei de brokeraj PVM, citat de MarketWatch.
Dacă totuși nu se va ajunge la un acord, prețurile vor continua să scadă “în viitorul previzibil”, a adăugat el.
Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a declarat înainte de startul reuniunii de la Viena că o reducere a producției de 1 milion de barili pe zi ar fi suficientă pentru a echilibra piața, precizând că toate opțiunile rămân pe masă.
O eventuală scădere a producției cu 1 milion de barili pe zi ar inversa decizia adoptată la reuniunea din iunie, când membrii cartelului și partenerii externi au convenit majorarea producției comune cu o cantitate similară de petrol, pe fondul scumpirii carburanților.
Anterior, în noiembrie 2016, OPEC, Rusia și alți mari producători din afara organizației au convenit reducerea producției comune cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi pentru a susține prețurile petrolului, acordul fiind prelungit de mai multe ori pe parcursul ultimilor doi ani.
“Trebuie să ne concentrăm eforturile comune pentru a păstra echilibrul pieței atins în 2018 (…). Acest lucru necesită schimbarea strategiei pe care am adoptat-o în iunie 2018”, a declarat Suhail Mohamed Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite și președintele conferinței OPEC în deschiderea reuniunii.