Nu ies calculele deficitului bugetar? Statul vrea ca Hidrolectrica să majoreze substanțial suma acordată ca dividende suplimentare

Nu ies calculele deficitului bugetar? Statul vrea ca Hidrolectrica să majoreze substanțial suma acordată ca dividende suplimentare
scris 6 dec 2018

Statul român, care deține prin Ministerul Energiei puțin peste 80% din acțiunile Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, vrea ca operatorul de hidrocentrale să majoreze suma totală acordată sub formă de dividende suplimentare acționarilor cu peste 137 milioane lei, de la 550 la 687,018 milioane lei, partea Guvernului urmând astfel să crească cu 110 milioane lei, de la 440 la 550 milioane lei.

Ministerul Energiei a adresat o cerere în acest sens directoratului Hidroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News

Celălalt acționar al Hidroelectrica este Fondul Proprietatea, cu aproape 20% din capitalul companiei, a cărui porție de dividende suplimentare ar urma să se majoreze astfel de la 110 la peste 137 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Explicațiile Omniasig după amenda de la Concurență: Am procedat la ajustarea tarifelor pentru a acoperi costurile în mod corespunzător CITEȘTE ȘI Explicațiile Omniasig după amenda de la Concurență: Am procedat la ajustarea tarifelor pentru a acoperi costurile în mod corespunzător

Hidroelectrica a distribuit deja anul acesta către acționari dividende "uzuale" în valoare totală de 1,134 miliarde lei, din profitul  net obținut în 2017, de peste 1,6 miliarde lei.

Producătorul de energie hidro se numără printre marile companii de stat cărora Guvernul, aflat în mare foame de bani, le cere și anul acesta dividende suplimentare, alături de Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica.

Profitul brut al Hidroelectrica a crescut cu 66% în primele 9 luni din 2018, la aproape 2 miliarde lei, iar veniturile au avansat la 3,2 miliarde lei, nivel similar cu cel înregistrat pe tot parcursul anului financiar 2017.

ANCOM: Un român a consumat lunar, în medie, 28 GB de trafic internet în primul semestru CITEȘTE ȘI ANCOM: Un român a consumat lunar, în medie, 28 GB de trafic internet în primul semestru

Valoarea tichetelor de vacanță va fi înghețată anul viitor la 1.450 de lei, primele vor fi sistate, iar angajările pe posturi vacante din sectorul public vor fi blocate, cu puține excepții, prevede un proiect de ordonanță pregătit la nivelul Guvernului. Mai mult, prin derogare de la legislația în vigoare, la 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie va fi menținută la 1.100 lei, pentru ca abia din 1 septembrie 2019 să fie majorată cu 15%, la 1.265 lei. În plus, acciza aplicată țigaretelor va crește de la 1 ianuarie cu 6% pentru a alinia nivelul acesteia cu cerințele Uniunii Europene (UE).

Ministerul Finanțelor construiește bugetul pe o ajustare a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale, așa cum a convenit în discuțiile anterioare cu Comisia Europeană, și nu cu 1 punct procentual, cum a atras atenția Comisia că ar fi necesar, a transmis recent ministrul de resort, Eugen Teodorovici, prezent la Profit Financial.forum.

Comisia a argumentat această solicitare, pentru o ajustare mai drastică față de ce a cerut în iunie, afirmând că situația s-a schimbat în acest timp, iar România nu a adoptat măsuri efective pentru corectarea abaterii. Guvernul estimează pentru anul în curs un deficit de 3%, după ce a majorat puternic cheltuielile, precum cele cu salariile. România a transmis recent Comisiei propuneri de măsuri de austeritate, pentru o corectare a deficitului de amploare mai redusă, printre acestea fiind înghețarea salariilor și menținerea unui număr constant de angajați în sectorul public.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
ministerul energiei
dividende suplimentare
dividende suplimentare companii de stat
deficit bugetar