Vremea neobișnuit de caldă instalată în România în ultima perioadă a dezechilibrat raportul dintre cerere și ofertă pe piața autohtonă, cererea redusă fiind dublată de o ofertă mai mult decât prietenoasă, alimentată din producția internă, importuri și înmagazinări. Rezultatul - prețul pe piețele spot, intraday, respectiv day ahead, operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu numai că au atins minime istorice, dar sunt mai mici cu peste 10% față de prețul reglementat de 68 de lei/MWh de pe piața internă sau de cel de pe hub-ul austriac CEGH, folosit ca preț de referință la calcularea redevențelor.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Joi, prețul mediu ponderat intrazilnic al gazelor a coborât pentru prima dată în istorie sub 60 de lei/MWh, încheind ziua la 59,3 lei/MWh. O cantitate de 870 MWh a fost tranzacționată la 59 lei/MWh.
În ceea ce privește prețul mediu ponderat pentru gazul cu livrare în ziua următoare, vineri, acesta a fost de 65,2 lei/MWh, o cantitate de 10 MWh fiind achiziționată cu un preț de 60 lei/MWh.
În total, prețul mediu ponderat pentru luna noiembrie a fost de 71,3 lei/MWh, aproape la jumătate față de cel înregistrat, potrivit BRM, în aceeași lună a anului trecut, de 130 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anuluiO scădere semnificativă se remarcă și în ceea ce privește prețurile pe piața futures. Prețul gazului pentru săptămâna viitoare a scăzut sub 90 de lei/MWh, la 89 lei/MWh, cu 5 lei mai ieftin decât ultima licitație similară pentru cea de 46 săptămână a anului, organizată cu numai 6 zile în urmă.
Și cotațiile futures pentru anul viitor acestea se află în declin în pofida incertitudinilor privind prelungirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Miercuri s-au efectuat două licitații pentru gaze cu livrare în februarie, respectiv martie, la un preț de aproximativ 114 lei/MWh, în scădere cu 8 lei/MWh față de licitațiile similare efectuate cu numai 2 zile în urmă.
Comparativ, pe hub-ul austriac CEGH, prețul intraday al gazului era de 14,15 lei/MWh (67,3 lei/MWh), cel pentru ziua următoare de 14,05 (66,87 lei/MWh), iar cotația forward pentru februarie era de 18,15 euro/MWh (86,4 lei/MWh).
Interesant este că în urmă cu 2 luni, președintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, și vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, afirmau în fața comisiei de industrii a Camerei Deputaților că prețul spot al gazelor de pe BRM este dublu față de cel de pe CEGH.
În urma introducerii prețului la gaze de 68 de lei/MWh, atât furnizorii, cât și producătorii, în așteptarea unui preț mai bun, al sezonului rece, au preferat să înmagazineze considerabil gazele din producția internă.
La scăderea prețurilor pe piețele spot și la termen au contribuit doi factori: unul psihologic și altul de piață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un producător de la Hollywood investește în apartamente româneștiFactorul psihologic este reprezentat de iminenta abrogare a OUG 114 (fie imediat, fie în etape) și căderea guvernului PSD care a adoptat respectiva ordonanță.
Factorul de piață este reprezentat de majorarea importurilor, care în august au fost de peste 2,2 TWh (în septembrie a fost probabil și mai ridicat), dar și de scăderea ritmului de injectare a gazelor în depozite (de la 150 GWh/zi la 90 GWh/zi) ca urmare a gradului ridicat de umplere a acestora (aproximativ 97% din capacitatea totală).
În plus, vremea caldă și gradul ridicat de umplere a depozitelor au condus la scăderea cererii și la dispariția debușeului de diminuare a ofertei (înmagazinarea) ceea ce a dezechilibrat raportul dintre cerere și ofertă. Paradoxal, dacă în vară, ca efect al OUG 114, era înregistrată o penurie de gaze pe piața autohtonă, în prezent, în prag de iarnă, există un surplus de gaze.