Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna septembrie de 3.082 lei, în urcare față de luna precedentă cu 38 lei (+1,2%), arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%, scrie News.ro.
În luna septembrie 2019, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decât în luna august 2019.
CITEȘTE ȘI ING: România, cel mai sever lovită de o încetinire semnificativă a economiei UE. BNR va lăsa leul să se deprecieze după alegerile prezidențialeIndicele câștigului salarial real a fost 110,8% pentru luna septembrie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent.
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7108 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1762 lei).
În luna septembrie 2019, în majoritatea activităților din economie, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 21,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv 17,6% în fabricarea produselor din tutun.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ca urmare a reluării plății unor drepturi salariale ce nu se acordă pe perioada concediilor de odihnă, astfel: învățământ (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice) și administrație publică (1,2%).
Câștigul salarial mediu net a înregistrat o ușoară scădere față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-0,9%).