Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a majorat miercuri prognoza de creștere a economiei românești pentru acest an la 4%.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Estimările anterioare ale BERD, publicate în luna mai, indicau un avans de doar 3,2% pentru economia României în 2019. La acel moment, instituția a redus prognoza de la 3,6%, procent estimat în noiembrie 2018.
Pentru 2020, BERD a menținut astăzi prognoza de creștere a economiei românești, la 3,2%.
Riscurile asociate prognozei pentru acest an includ slăbirea economică a partenerilor comerciali majori, accentuarea deficitului de forță de muncă și incertitudinile politice.
CITEȘTE ȘI ICCJ a dispus rejudecarea dosarului în care fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au fost achitați pentru fapte de corupție, legat de finanțarea echipei de baschet Asesoft"Deficitele gemene au crescut ca urmare a măsurilor des timulare pro-ciclice adoptate de guvern. În pofida creșterii exporturilor, deficitele gemene s-a adâncit din 2015, în contextul în care creșterea cererii interne a impulsionat importurilor și mai mult. Deficitul bugetar nominal a atins 3% din PIB în 2018 (al doilea ca mărime la nivelul UE) și este așteptat să depășească acest nivel în 2019. Ca aspect pozitiv, datoria guvernamentală este încă redusă după standardele regionale, la circa 35% din PIB, și a rămas stabilă o perioadă semnificativă, datorită creșterii nominale mari", notează economiștii BERD.
Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei românești în acest an. FMI prognozează un avans de 4%, iar Banca Mondială estimează o creștere de 4,2%.