Comisia Europeană a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economiei României în 2019, de la 3,3% la 4,1%, potrivit prognozei de toamnă.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Pentru anul viitor, Comisia preconizează un avans economic de 3,6%, de asemenea în urcare comparativ cu o creștere de 3,1% estimată în primăvară. Ritmul expansiunii ar urma să încetinească la 3,3 în 2021.
“Creșterea reală a PIB va rămâne robustă în 2019, alimentată de consumul privat și de o redresare a investițiilor. Se preconizează că exporturile nete vor continua să afecteze creșterea, în timp ce contul curent se va deteriora și mai mult”, arată Comisia.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea privind darea în platăNoile proiecții sunt apropiate de cele anunțate recent de Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
FMI și-a revizuit la 4% estimarea privind creșterea economiei românești în 2019, de la o creștere de 3,1% preconizată anterior, pentru anul viitor anticipând un avans de 3,5%, de asemenea în urcare față de o creștere de 3% estimată în luna aprilie.
Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2019, față de un deficit de 3,5% din PIB preconizat anterior, în contextul majorărilor salariale din sectorul public. Creșterea pensiilor va determina adâncirea în continuare a deficitului.
“Deficitul general guvernamental este estimat să ajungă la 4,4% din PIB în 2020 și la 6,1% din PIB în 2021, pe fondul măsurilor adoptate în această vară privind creșterea semnificativă a pensiilor pentru limită de vârstă. Pensiile au fost indexate cu 15% în luna septembrie și vor fi indexate cu încă 40% în septembrie 2020”, potrivit Comisiei.
Executivul UE avertizează că riscurile la adresa economiei românești provin atât din mediul extern, o eventuală încetinire a economiilor principalilor parteneri comerciali urmând să afecteze negativ exporturile, cât și din mediul intern.
“Pe plan intern, un calendar electoral încărcat pe tot parcursul anului 2020 și incertitudinile politice recente ar putea întârzia reluarea reformelor structurale și ar putea afecta eforturile în vederea reducerii dezechilibrelor macroeconomice”, se arată în raportul Comisiei.