CONFIRMARE Engie și E.ON au fost desemnați de ANRE furnizori de ultimă instanță, împotriva voinței lor

CONFIRMARE Engie și E.ON au fost desemnați de ANRE furnizori de ultimă instanță, împotriva voinței lor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 dec 2021

Criza de pe piața gazelor și plafonarea prețurilor, care au condus la situația în care statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) să devină neatractiv, a creat probleme Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pentru a evita o situație în care, în eventualitatea unor viitoare falimente ale unor furnizori, consumatorii rămân fără gaze, ANRE a decis acum să impună celor doi mari jucători de pe piață, Engie și E.ON, să devină FUI, publicând în Monitorul Oficial un Ordin în acest sens.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aceasta după ce a acceptat retragerea la cerere a statutului de FUI pentru trei dintre cele șase companii de gaze care preluau clienții rămași fără furnizori, printre care și Engie România SA, care, deși nu mai vrea, în aceeași zi, 15 decembrie, în care va „scăpa” de statutul de FUI, va fi redesemnat FUI, ca urmare a noii prevederi ANRE potrivit căreia cota de piață a celor minim 5 FUI trebuie să fie de 70%.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat în urmă cu o lună că, după ce a încercat să îngreuneze retragerea licenței de furnizare la cererea companiilor, ANRE vrea să interzică marilor furnizori de gaze retragerea din poziția de FUI, în urma solicitării primite de la Engie, dar și a altor FUI, de renunțare la acest statut.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

ANRE a adoptat acum trei acte normative de încetare a aplicabilității deciziilor prin care Engie România SA, CIS Gaz și CEZ Vânzare SA au fost desemnate Furnizori de ultimă Instanță (FUI). Deciziile intră în vigoare pe 14 decembrie, în cazul CIS Gaz, pe 15 decembrie, în cazul Engie România și pe 2 ianuarie, în cazul CEZ Vânzare.

Engie România a notificat ANRE, la sfârșitul lunii octombrie, cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021.

Interesant - Engie România SA este FUI desemnat pentru această lună, compania oferind cel mai redus preț dintre cei șase FUI, de 693,13 lei/MWh. Celelalte două companii care nu vor mai fi FUI, la cererea lor, ca și Engie, oferiseră prețuri de 841,64 lei/MWh (CIS Gaz), respectiv 1.439,76 lei/MWh (CEZ Vânzare SA).

Vestea nu este una bună pentru Engie, pentru că, potrivit noului Regulament privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, redevine - vrea, nu vrea - FUI începând cu 15 decembrie, aceeași dată de la care intră în vigoare decizia de încetare a vechiului statut de FUI.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Într-o situație similară se află și celălalt mare furnizor de gaze, E.ON, care, deși nu este în prezent FUI, precum Engie, va deveni automat după 15 decembrie.

Și asta pentru că noul Regulament prevede că ANRE va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statut doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, este de minimum 70%.

Cum Engie și E.ON au peste 1,9 milioane clienți (Engie), respectiv 1,3 milioane clienți (E.ON), și dețin, pe piața retail a consumatorilor casnici, cote de piață de 60,6%, respectiv 28,98% (potrivit ultimului raport ANRE pe luna iulie), rezultă că cele 2 companii vor fi - vor, nu vor - FUI "pe vecie!" Niciuna nu se poate retrage, pentru că nu va putea fi realizată cota de piață de 70%. În prezent, E.ON nici măcar nu este FUI.

Surse oficiale din piață susțin că Engie, E.On, Tinmar Energy SA, Premier Energy SRL, Electrica Furnizare SA și CEZ Vânzare (care rămâne FUI până pe 2 ianuarie) ar trebui să transmită în 2 zile lucrătoare noile oferte, urmând ca după alte 2 zile ANRE să publice noul clasament, valabil începând cu 15 decembrie, pentru a decide, în funcție de prețul cel mai mic ofertat, care FUI va prelua consumatorii rămași fără furnizor începând cu acea dată. Până la acea dată, consumatorii rămași fără furnizor vor fi preluați de Engie.

Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare

Prin noul regulament, pe lângă prevederile privind cota de piață și condițiile de retragere, ANRE a extins și termenul în care furnizorul poate transmite o notificare prin care își exprimă intenția de a renunța la statutul de FUI, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta dorește să renunțe.

În plus, a fost majorată, de la 3 luni la 12 luni, durata pe parcursul căreia FUI are obligația de a asigura furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță în cazul clienților cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh. În cazul clienților cu un consum superior, perioada va fi de o lună.

Totodată, FUI-ul va avea obligația de a menține nemodificate, pe o perioadă de cel putin 3 luni de la data preluării, prețul licitat, cu excepția situației în care valoare stabilită potrivit formulelor ANRE din lunile următoare este mai mică.

A mai fost introdus și un criteriu al capacității de preluare prin verificarea îndeplinirii condiției ca numărul de clienți finali ce urmează a fi preluați să nu fie mai mare de 30% din numărul de clienți din portofoliul propriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
fui
engie
e.on
anre