DOCUMENT Noutate în normele de compensare a scumpirii energiei și gazelor: Sunt excluse anumite IMM-uri

DOCUMENT Noutate în normele de compensare a scumpirii energiei și gazelor: Sunt excluse anumite IMM-uri
scris 2 dec 2021

IMM-urile și microîntreprinderile care în ultimii trei ani fiscali au primit de ajutoare de stat de minimis în valoare de peste 200.000 de euro (sau 100.000 de euro în cazul firmelor de transport de marfă) sunt excluse de la beneficiul scutirii în această iarnă de la plata tarifelor reglementate (transport și distribuție), certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizei la energie electrică, respectiv a tarifelor reglementate și a accizei la gaze naturale, prevăzut de OUG nr. 118/2021 privind compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie și gaze.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Măsura apare în forma finală, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, a normelor de aplicare a OUG.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Primăria Capitalei limiteză numărul de persoane care pot intra la Târgul de Crăciun CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primăria Capitalei limiteză numărul de persoane care pot intra la Târgul de Crăciun

"Măsurile de sprijin pentru clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1), lit. b) - c) din ordonanța de urgență (IMM-uri și microîntreprinderi – n.r.) se acordă cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, cu modificările și completările ulterioare", stipulează normele.

Regulamentul european menționat prevede că "pentru fiecare stat membru, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăși suma de 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare", respectiv că "pentru fiecare stat membru, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu depășește suma de 100.000 euro pe durata a trei exerciții financiare".

ULTIMA ORĂ Italia, țară cu numeroși români, anunță primul caz cu varianta Omicron CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Italia, țară cu numeroși români, anunță primul caz cu varianta Omicron

"În vederea verificării încadrării în plafonul prevăzut pentru ajutoarele de minimis, clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1), lit. b) -c) din ordonanța de urgență, care se încadrează în categoria de intreprinderi mici și mijlocii potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și Anexa nr. 1 a Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, vor depune și o declarație pe propria răspundere conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1.9", mai scrie în norme.

Astfel, în declarație, IMM-urile și microîntreprinderile trebuie să menționeze dacă măsurile de sprijin pentru reducerea facturilor la energie și gaze a căror aplicare o solicită fac sau nu obiectul  oricărui tip de subvenție în cadrul altor programe/subprograme cu finanțare publică (iar dacă da, să menționeze care și în ce cuantum), dacă în ultimii 3 ani fiscali și în anul fiscal în curs au beneficiat sau nu de ajutoare de stat pentru aceleași costuri eligibile pentru care solicit acum finanțare (iar dacă da, de care și în ce cuantum), precum și dacă în ultimii 3 ani fiscali și în anul fiscal în curs au beneficiat de ajutoare de minimis (iar dacă da, de care și în ce cuantum).

Serbia: Proteste împotriva proiectului concernului Rio Tinto de a exploata zăcăminte de litiu CITEȘTE ȘI Serbia: Proteste împotriva proiectului concernului Rio Tinto de a exploata zăcăminte de litiu

Lista ajutoarelor de stat de minimis acordate de statul român poate fi consultată aici.

Ministerul Energiei a anunțat sâmbătă, după publicarea în Monitorul Oficial a normelor, că IMM-urile trebuie să înceapă să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale, iar dacă cererea nu va fi transmisă, furnizorii nu vor aplica măsura de compensare.

Două cazuri de contaminare cu varianta SARS-CoV-2 Omicron depistate în Regatul Unit CITEȘTE ȘI Două cazuri de contaminare cu varianta SARS-CoV-2 Omicron depistate în Regatul Unit

Astfel de cereri trebuie depuse și de către întreprinderile individuale și familiale, microîntreprinderile, PFA, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, care sunt scutite și ele în această iarnă de la plata tarifelor reglementate (transport și distribuție), certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizei la energie electrică, respectiv a tarifelor reglementate și a accizei la gaze naturale, precum și de către spitalele și unitățile de învățământ publice și private, creșele, ONG-urile, unitățile de cult și furnizorii de servicii sociale publici și private, care beneficiază de plafonarea prețurilor finale de furnizare la cel mult 1 leu/kWh la energie și 0,37 lei/kWh la gaze.

Normele prevăd că cererea, însotită de declarație pe proprie răspundere, se poate depune în perioada de aplicare a schemei, urmând ca facilitatea să se acorde de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. În lipsa declarației, cererea nu poate fi luată în considerare. Prin excepție, pentru luna noiembrie 2021, cererea poate fi depusă și în luna decembrie 2021, se precizează în norme.

DOCUMENT Noutate în normele de compensare a scumpirii energiei și gazelor: Sunt excluse anumite IMM-uri
DOCUMENT Noutate în normele de compensare a scumpirii energiei și gazelor: Sunt excluse anumite IMM-uri

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze