CEO-ul OMV, Alfred Stern: Neptun Deep a avansat pe lista de priorități

CEO-ul OMV, Alfred Stern: Neptun Deep a avansat pe lista de priorități
scris 2 nov 2022

Proiectul Neptun Deep, în care OMV Petrom este partener cu Romgaz, a avansat pe lista de priorități a principalului acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, a declarat șeful grupului austriac, Alfred Stern.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

De ce este important: Producția în Neptun Deep va debuta cel mai probabil în 2026-2027 în ipoteza adoptării unei decizii de investiție în cursul anului viitor. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut presiuni asupra conducerii OMV Petrom încă din luna ianuarie, înainte de modificarea Legii offsore, în vederea adoptării unei decizii finale de investiție. Ulterior, în momentul preluării participației Exxon de către Romgaz, ministrul a precizat că se așteaptă ca “așa cum este stipulat în acordul de concesiune, până la 31 decembrie 2022 (cele 2 companii - nr.) să facă declarația de descoperire comercială, ceea ce practic aduce în linie dreaptă investițiile din Marea Neagră”.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: OMV Petrom, care de la 1 august a preluat de la Exxon statutul de operator al proiectului, condiționează adoptarea acestei decizii de “clarificarea” de către autoritățile române ale unor aspecte ale Legii offshore: “asumând că toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, inclusiv clarificările la Legea Offshore, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023”, precizează compania în raportul său cu rezultate pe trimestrul al treilea.

Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie

Cu ocazia publicării propriilor rezultate, Alfred Stern, CEO-ul OMV, principalul acționar al Petrom, a declarat că o parte din strategia grupului, care se concentra pe chimie și petrochimie, a fost influențată de evoluția de pe piața energiei.

“Într-adevăr, actuala criză ne-a pus pe gânduri și am făcut câteva modificări, ajustări. Deja în strategia noastră proiectul Neptun Deep din Marea Neagră era unul important. Însă, așa cum vă puteți imagina, el s-a mutat pe o poziție și mai avansată pe lista noastră de priorități în acest moment”, a declarat Stern.

Dacă producția de gaze offshore, în special cea din Neptun Deep, ar fi declanșată, de la o producție internă de 8,7 miliarde metri cubi în 2020, potrivit unui raport statistic al BP, România va ajunge la un nivel de 14-15 miliarde metri cubi pe an în perioada 2027-2029. Iar în cazul în care consumul intern se va păstra în intervalul de 10-12 miliarde metri cubi pe an, România ar putea deveni independentă de gazul rusesc și chiar să și exporte 20-25% din producția internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
stern
omv
marea neagra
neptun deep
omv petrom
romgaz
decizie finala de investitie