ANUNȚ Cea mai mare companie de electricitate din Grecia decide să vorbească despre intenția de a cumpăra Enel România

ANUNȚ Cea mai mare companie de electricitate din Grecia decide să vorbească despre intenția de a cumpăra Enel România
scris 1 nov 2022
Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) anunță că ia în considerare posibile achiziții în România și Bulgaria, rezumându-se doar la acest mesaj, ca reacție la informațiile transmise recent conform cărora vizează să achiziționeze 70% din filiala grupului italian Enel în România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Compania arată că, în urma unei majorări de capital social în 2021 pentru a finanța un plan strategic, ia în considerare oportunități de creștere „organică” și achiziții pe piețele grecești și din sud-estul Europei.

"În conformitate cu Planul strategic în contextul majorării capitalului social din 2021 sunt explorate în mod activ oportunități de creștere organică și achiziții în Grecia și pe piețele din Europa de sud-est. În acest context, sunt examinate posibile cazuri de achiziții în România și Bulgaria", este mesajul companiei elene.

Urmărește-ne și pe Google News
De ce este important: În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
 
De asemenea interesant: În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară. "Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.
 
Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
 
PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.
EXCLUSIV INEDIT - IT-istul care a reclamat cu succes la CCR obligativitatea purtării măștii în pandemie lansează anularea în instanță a liberalizării prețurilor la gaze CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INEDIT - IT-istul care a reclamat cu succes la CCR obligativitatea purtării măștii în pandemie lansează anularea în instanță a liberalizării prețurilor la gaze

În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat că Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian.

Presa din Italia anunța atunci că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă la care sunt estimate aceste active care ar urma să fie vândute (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători. Printre aceștia se aflau fondurile de investiții Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House, ultimul fiind un fond de investiții din Kuweit specializat în infrastructură.

Acum însă este vorba de vânzarea unui pachet majoritar către PPC.

Un memorandum de înțelegere ar fi deja semnat acum între cele două mari grupuri, PPC și Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi, potrivit unui raport din media elenă.

Discuțiile conducerii PPC cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanțarea unei părți din investiție.
România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian.
 
 
Georgios Stassis lucra în grupul Enel din 2007, iar înainte de a deveni country manager pentru România, în februarie 2016, a fost director al Enel Green Power pentru zona Europa de Est și Egipt.
 
În urmă cu un an a fost anunțat că PPC intenționează să se extindă în România și Bulgaria, strângând atunci peste 1 miliard de euro de la investitori, prin majorarea de capital, pentru expansiune.
 
Statul grec, prin Compania de Participații și Fondul Elen pentru Privatizare (HRADF), s-a arătat gata să participe la majorare pentru a asigura menținerea procentului pachetului minoritar prevăzut prin statut (34%).
 
Investițiile pentru perioada 2022-2026 se vor ridica la 9,3 miliarde de euro, din care 6 miliarde euro în următorii trei ani. Aceste 6 miliarde de euro vor fi alocate după cum urmează:
Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță
  • (i) aproximativ 3,2 miliarde euro pentru proiecte de energie regenerabilă până în 2024, inclusiv producerea de hidroenergie și achiziții de companii în țările balcanice vecine, cu scopul de a atinge o capacitate instalată de SRE de 7,2 GW până în 2024;
  • (ii) aproximativ 1 miliard de euro în rețele de distribuție (ale companiei elene de distribuție a energiei electrice HEDNO) până în 2024, cu accent deosebit pe dezvoltarea rețelei, automatizarea rețelelor, facilitarea pieței și servicii mai bune pentru clienți; și
  • (iii) aproximativ 1,7 miliarde euro până în 2024 pentru producerea convențională de energie electrică, unitatea operațională de furnizare, construcția unei centrale pentru producerea energiei electrice din deșeuri, digitalizare, telecomunicații și puncte de încărcare pentru vehicule electrice.
Exista și o mențiune specială cu privire la investițiile în Balcani și pătrunderea pe piața telecomunicațiilor. Mai exact, în energie, se prevede o extindere în producția și furnizarea de energie în România și Bulgaria, și anume:

„Potențialul surselor regenerabile de energie pe piețele din România și Bulgaria este de așteptat să aibă un ritm de creștere de circa 8,0%, respectiv 15,0% pe an, până în 2030. În plus, până în 2030, în România se preconizează creșterea capacității cu aproximativ 6,0 GW, în timp ce valoarea corespunzătoare pentru Bulgaria este de 3,0 GW. Această expansiune internațională devine semnificativ mai atractivă prin interconectarea rețelelor din Grecia, Bulgaria și România sub forma unei infrastructuri de distribuție bine dezvoltate”.
 

În România, prognozele pentru 2030 vorbesc despre investiții de 5,2 GW în energie eoliană și aproximativ 5 GW în energie fotovoltaică, în conformitate cu planul național pe zece ani de dezvoltare în domeniul energiei.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele.

La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile "adverse" ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA de 270 milioane euro.

După cum a relatat Profit.ro, subsidiarele românești Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică pe piața locală, au fost nevoite să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă în august, deși aveau deja contractate linii de finanțare de la bănci, din cauza crizei de lichiditate generată de scumpirea galopantă a electricității pe care o achiziționează pentru clienți de pe piețele angro, coroborată cu întârzierile mari cu care statul român rambursează furnizorilor costurile plafonării prețurilor pentru clienții finali.

Recent, Enel a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acțiunile diviziei sale de servicii de rețea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro, informează Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania publică de electricitate a greciei
it