Căldura și apa caldă a Capitalei: CET-ul Primăriei Sectorului 1 nu a funcționat 7 luni anul trecut. Un trader de certificate CO2 îi coordonează extinderea și modernizarea

Căldura și apa caldă a Capitalei: CET-ul Primăriei Sectorului 1 nu a funcționat 7 luni anul trecut. Un trader de certificate CO2 îi coordonează extinderea și modernizarea

Imagine interior CET Grivița. Sursă foto: PMB

scris 2 nov 2020

Centrala CET Grivița, producătorul de energie termică furnizor al sistemului centralizat de încălzire din București controlat de Consiliul Local al Sectorului 1 al Capitalei, care asigură agent termic pentru cartierele Giulești, Crângași, Calea Griviței, Mihalache, Pajura și Bucureștii Noi, nu a funcționat timp de 7 luni anul trecut, din cauza unei defecțiuni, iar acum se află în proces de extindere și modernizare, îngreunat de pandemia de coronavirus, potrivit informațiilor Profit.ro.

Pierderile CET Grivița au crescut cu 72% anul trecut, la circa 4,8 milioane lei, atât din cauza scumpirii gazelor naturale, neacoperită de tariful reglementat aprobat de ANRE la energia termică livrată, cât și ca urmare a "defectării în data de 25.04.2019 a generatorului de 6 MW, fapt ce a condus la imposibilitatea funcționării societății CET Grivița SRL în perioada 25.04.2019 – 18.11.2019", se arată într-un document al autorității locale a Sectorului 1.

Urmărește-ne și pe Google News

CET Grivița asigură circa 5% din necesarul de energie termică al Capitalei. Bugetul companiei pe anul în curs prevede investiții de peste 52 milioane lei în modernizarea centralei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizie de infringement: România are la dispoziție două luni ca să remedieze deficiențele privind tratarea apelor urbane reziduale CITEȘTE ȘI Decizie de infringement: România are la dispoziție două luni ca să remedieze deficiențele privind tratarea apelor urbane reziduale

În martie 2020, la puțin timp după aprobarea bugetului său de către Consiliul Local Sector 1, CET Grivița a atribuit un contract scos la licitație în 2019, de achiziție de echipamente și lucrări pentru realizarea unei "instalații de producere energie clasică și ORC și integrarea acesteia în centrala existentă". Proiectul urmărește raționalizarea cantităților de combustibil și de energie primară consumată prin optimizarea performantelor producției și distribuției, modernizarea unităților de producere și extinderea capacității, precum și reducerea pierderilor în instalații, modernizarea instalațiilor de distribuție a fluidelor în general, reducerea impactului general asupra mediului, creșterea rentabilității activității de bază, creșterea disponibilității centralei și asigurarea furnizării de energie la standarde calitative înalte.

Astfel, contractul presupune achiziționarea și montajul de echipamente specifice (turbină cu abur, turbină ORC, auxiliare, turnuri de răcire, elemente de racordare conducte termice și racordare electrică pentru evacuare putere), plus design industrial și amenajarea spațiilor existente pentru integrarea echipamentelor noi, punerea în funcțiune a acestora, monitorizare și garanție.

Până în prezent au fost realizate designul industrial și schemele de execuție și au fost demontate echipamentele care urmează să fie înlocuite. De asemenea, au fost obținute certificate de urbanism și avize de la distribuitorii de energie, gaze și apă, precum și de la ISU și de la Muzeul Municipiului București, a declarat, pentru Profit.ro, Cornel Jivan, manager de proiect în cadrul CET Grivița.

Medicover a extins Spitalul Pelican din Oradea, prezentându-l drept cel mai mare centru spitalicesc privat din vestul României CITEȘTE ȘI Medicover a extins Spitalul Pelican din Oradea, prezentându-l drept cel mai mare centru spitalicesc privat din vestul României

Sursă foto: compania

Sursă foto: compania

"În momentul de față, în pofida situației europene și mondiale dificile impuse de actuala pandemie, proiectul nu a înregistrat întârzieri, implementarea fiind totuși dificilă în astfel de condiții. Sperăm ca, pe viitor, în perioadele următoare cheie (livrare echipamente), să reușim să menținem termenele stabilite prin proiect", a mai spus Jivan. Contractul are o valabilitate de 20 de luni de la semnare.

În urma licitației demarate anul trecut, contractul de extindere și modernizare a CET Grivița a fost atribuit singurului participant înscris la procedura de achiziție, respectiv companiei de trading de certificate CO2 și consultanță în managementul emisiilor de gaze cu efect de seră TDR Energy, deținută și condusă de Bogdan Alexandru Teodorescu, fost inginer la CET Govora și director executiv la furnizorul de energie KDF Energy, ex-consilier județean PNL la Vâlcea.

Valoarea contractului este de 47,67 milioane lei, apropiată de cea estimată inițial de CET Grivița, de 47,73 milioane lei.

Teodorescu nu a răspuns întrebărilor adresate de Profit.ro. Primăria Sectorului 1 a transmis că va răspunde în termenul prevăzut de lege. Însă a doua zi după solicitarea de informații a Profit.ro, pe 20 octombrie, primarul încă în funcție, Dan Tudorache, a făcut o vizită la CET Grivița, pe care a anunțat-o pe pagina sa de Facebook. "Se află în derulare achiziția și punerea în funcțiune și a celui de-al doilea grup turbogenerator, așa cum am promis", a scris Tudorache pe rețeaua de socializare.

SIF Moldova își schimbă denumirea în Evergent Investments. Societatea vizează investiții în private equity CITEȘTE ȘI SIF Moldova își schimbă denumirea în Evergent Investments. Societatea vizează investiții în private equity

TDR Energy are 5 subcontractanți la această lucrare, respectiv Electro-Service RB România (pentru demontare echipamente existente, amenajare spații, lucrări montaj echipamente noi), TMG Kanis Turbinen GmbH Germania (livrarea turbinei cu abur), Globalserv Elin SRL (montare echipamente noi, partea electrică), Turboden Spa Italia (livrare turbină ORC și servicii conexe) și Romitam Construct SRL România (lucrări de construcții – servicii și materiale).

Este cel mai mare contract de achiziție publică al TDR Energy. În aprilie 2020, firma a încheiat cu operatorul de termoficare din Timișoara, Colterm, un contract de intermediere de achiziție de certificate CO2, la un cost total pentru Colterm de 4,08 milioane euro peste valoarea ca atare a certificatelor, cu plata în 5 rate și cu garanția Primăriei Timișoara.

Anterior, în februarie anul acesta, TDR Energy a semnat un contract de 134.000 lei cu același Colterm Timișoara, pentru servicii de audit în vederea adoptării de măsuri pentru reducerea emisiilor CO2. În trecut, TDR Energy a intermediat achiziții obligatorii de certificate CO2 pentru RADET București și Uzina Termoelectrică Midia Năvodari. Cifra de afaceri a companiei a crescut exponențial în ultimii ani, de la puțin peste 2 milioane lei în 2015 la 11,5 milioane lei în 2016, aproape 52 milioane lei în 2017, peste 93 milioane lei în 2018 și 114,4 milioane lei anul trecut.

ANALIZĂ Multe service-uri auto, slab capitalizate și luptând pentru supraviețuire, au trecut în zona gri a economiei, iar altele au aplicat stratageme financiare la limita legii. Plăți fără factură, pe riscul clienților care închid ochii CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Multe service-uri auto, slab capitalizate și luptând pentru supraviețuire, au trecut în zona gri a economiei, iar altele au aplicat stratageme financiare la limita legii. Plăți fără factură, pe riscul clienților care închid ochii

În 2018 și 2019, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Oradea, Termoficare Oradea, s-a asociat cu TDF Energy pentru a vinde certificate CO2 operatorilor omologi din Timișoara (Colterm) și Motru (UATAA SA), toate cele trei administrații locale fiind conduse de către PNL. USR Bihor a acuzat Termoficare Oradea de lipsă de transparență în privința acestor tranzacții, acuzație respinsă de operator.

"Primăria Oradea (în calitate de acționar majoritar la Termoficare SA Oradea) a folosit banii orădenilor pentru a salva de la faliment, în 2018 și 2019, alte două primării conduse de edili PNL: Timișoara (Nicolae Robu) și Motru (Gigel Jianu)", acuzau cei de la USR. Termoficare Oradea s-a apărat spunând că "tranzacționarea certificatelor s-a făcut fără nicio implicație politică, cu desemnarea societății specializate în tranzacționarea certificatelor prin procedură de selecție".

În cele din urmă, USR Bihor a obținut la tribunal, în primă instanță, o decizie prin care Termoficarea Oradea este obligată să publice informații detaliate despre aceste tranzacții, însă operatorul poate ataca decizia cu apel.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet grivita
turbina cet grivita
defectiune cet grivita
oprire centrala cet grivita
investitie cet grivita
primaria capitalei
primaria sectorului 1
consiliul local al sectorului 1
sistemul centralizat de incalzire
radet
furnizare caldura la iarna