Un fost viceprimar PNL al Sibiului, în prezent prim-vicepreședinte al organizației județene a partidului de la guvernare, și un consilier județean al liberalilor din Neamț, de asemenea prim-vicepreședinte PNL în județul său, au fost trimiși de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de către Ministerul Economiei, în Consiliul de Administrație al unuia dintre cei mai mari furnizori de curent electric din România, Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, la care SAPE deține 10% din acțiuni.
Conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, din care ulterior s-a desprins Enel Energie Muntenia, precum și actului constitutiv al furnizorului de energie, statul (în prezent prin compania de stat SAPE) deține două locuri din cinci în Consiliul de Administrație al subsidiarei locale Enel.
Până de curând, acestea erau ocupate de către Felicia Răcășanu și Daniel Pencea, experți și directori cu ștate vechi și experiență mare în ministerele Economiei și Energiei, specializați în domeniul energetic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, la solicitarea SAPE, cei doi au fost revocați de către AGA din CA-ul Enel Energie Muntenia și înlocuiți cu Virgil Popa și Mihai Doru Stoica.
Măsurile au fost luate cu votul acționarului majoritar Enel Spa (care deține 78% din capitalul societății) și al SAPE (10%). Din acționariatul Enel Energie Muntenia mai face parte Fondul Proprietatea, cu o participație de 12%.
Virgil Popa este prim-vicepreședintele organizației județene PNL Sibiu, iar până anul trecut a fost membru în Consiliul Local Sibiu, de unde a fost obligat să demisioneze după ce a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Popa a fost viceprimar al Sibiului între anii 2007 și 2016, perioadă în care, până în 2014, primar al municipiului a fost actualul președinte al României, Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI Băncile au început să reactiveze din 25 octombrie popririle fiscale suspendate în pandemie pentru că nu a fost publicată imediat în Monitorul Oficial noua amânare a executărilor siliteNoul membru al CA-ului Enel Energie Muntenia, propus recent de către Ministerul Economiei pentru aceeași poziție și la producătorul de gaze controlat de stat Romgaz, este de profesie inginer (specializarea mașini-unelte) și are o firmă de comerț cu produse medicale cu rulaj anual de circa 1 milion de lei (Ophtaliance SRL), la care este asociat (alături de soție) și administrator unic. În trecut, a fost asociat și administrator la firma sibiană de produse chimice Topchim SRL.
Virgil Popa a fost ales administrator al Enel Energie Muntenia cu un mandat valabil până la finalul lunii ianuarie 2023.
În aceeași AGA, tot la propunerea SAPE, a fost numit membru în Consiliul de Administrație vicepreședintele organizației Neamț a PNL, Mihai Doru Stoica, totodată consilier județean liberal la Neamț, de profesie jurist. Alături de soție, acesta controlează și administrează firma de construcții PATCM SRL și pe cea de curățenie Ser Trans SRL.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: eMAG face un pas înapoi - a cedat operarea business-ului de e-commerce din PoloniaMihai Doru Stoica, al cărui mandat de administrator al Enel Energie Muntenia este valabil până în iulie anul viitor, este membru al Consiliului Județean Neamț din 2016, funcție pe care a mai ocupat-o între 2008 și 2012. În perioada 2014-2016, a fost consilier local la Târgu Neamț. Stoica a ajuns la PNL de la fostul PDL.
Enel Energie Muntenia, furnizor de energie de ultimă instanță în București și județele Ilfov și Giurgiu, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața românească de profil (pe toate segmentele acesteia, casnic/industrial și reglementat/concurențial), cu rulaj de peste 2,7 miliarde lei anul trecut și pierderi de circa 51 milioane lei.
Statul român, prin SAPE, a avut mai multe litigii cu grupul italian Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris ca urmare a privatizării Electrica Muntenia Sud, despre care Profit.ro a relatat pe larg, de exemplu aici, aici și aici.