Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, iar Nuclearelectrica a încheiat un acord cu "omoloaga" sa Orano, fosta Areva, a declarat la Paris premierul Ludovic Orban.
"Declarația de intenție vizează, printre altele, colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, în modernizarea, în renovarea reactorului 1, într-un cadru evident mai larg, cu parteneri strategici, un proiect extrem de important pentru politica energetică a României. De asemenea, s-a mai semnat un acord între Nuclearelectrica și o companie franceză, Orano", a spus Orban.
CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brandSemnarea celor două documente vine la scurt timp după parafarea la Washington, în același scop, a acordului interguvernamental dintre SUA și România privind cooperarea în domeniul nuclear civil, proiect în valoare de 8 miliarde de dolari ce va beneficia de finanțare din partea agenției de credit de export a statului american, Exim Bank.
"Proiectul va fi coordonat de (grupul american – n.r.) Aecom și va implica un consorțiu format din companii din SUA, România, Canada și Franța", a declarat atunci ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.