Carburanții s-au ieftinit cu 7% în mai puțin de o lună, în principal ca urmare a scăderii prețurilor internaționale ale petrolului înregistrate în această perioadă. Iar tendința de ieftinire a combustibililor va continua probabil, marți petrolul depreciindu-se cu peste 7% și atingând cel mai redus nivel din acest an.
Dacă la finalul lunii octombrie, la stația Rompetrol din Șoseaua Mihai Bravu, un litru de benzină era cumpărat cu 5,82 lei, iar unul de motorină, cu 6,12 lei, în prezent, la aceeași stație, prețurile sunt de 5,38, respectiv 5,87 lei. Rezultă o ieftinire de peste 7,55% la benzină și una de peste 4% la motorină, în funcție de cotațiile internaționale ale celor două produse pe piețele internaționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Similar și în cazul benzinăriei OMV Petrom de pe aceeași stradă. În ultimele zile ale lunii octombrie, benzina costa 5,75 lei/litru, iar motorina, 6,02 lei/litru. În prezent, prețurile au ajuns la 5,34, respectiv 5,83 lei/l. Rezultă o ieftinire de peste 7% la benzină și una de aproximativ 3,5% la motorină în mai puțin de o lună.
În ultima lună, cotațiile petrolului Brent (de referință la nivel global) au scăzut cu 10 dolari (aproximativ 13%), de la 76 dolari pe baril la finalul lunii octombrie, la 66 dolari pe baril, cât s-a înregistrat la finalul ședinței de tranzacționare de marți.
Iar tendința ar putea continua, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale. Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a coborât miercuri dimineață cu până la 7,7%, la 52,77 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel atins după octombrie 2017. Prețul petrolului Brent a scăzut cu până la 7,6%, la 61,71 dolari pe baril, cel mai redus nivel de după decembrie 2017.
În România, este surprinzătoare viteza cu care s-au ieftinit carburanții în urma deprecierii prețului petrolului. Business Insider a publicat în 2011 un articol pe această temă, în care analiza piața americană, articol intitulat: “Prețurile benzinei. De se majorează atât de rapid, și scad atât de încet?”
Publicația americană remarca faptul că orice apreciere a prețului internațional al petrolului este transferată în preț în cea mai mare parte a ei în primele două săptămâni, în timp ce în cazul unei deprecieri a prețului petrolului acest fenomen de ajustare durează de 3 ori mai mult, adică șase săptămâni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei CapitaleiExplicația ține de specificul business-ului: în timp ce alimentarea stațiilor se face zilnic, presiunea scumpirii pe partea de costuri este mare, limitând concurența dintre benzinării. Pe partea de cerere, însă, majorarea rapidă a prețului trezește interesul consumatorilor pentru comercianții cu oferte mai scăzute, ceea ce limitează totuși scumpirea în exces. Invers, situația se schimbă. Eliberați de presiunea unei majorări inevitabile de preț (dimpotrivă, acesta scade), consumatorii devin mai puțin sensibili la concurența prețurilor diferiților distribuitori, care nu se mai tem atât de mult de mișcările concurenților și încearcă să își păstreze pentru o perioadă mai lungă o rentă parte a vechiului preț.
În teoria economică, acest fenomen este universal și denumit “ajustarea asimetrică a prețurilor”.