Acordul României cu SUA pentru pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene

Acordul României cu SUA pentru pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene
scris 20 nov 2020

Acordul Interguvernamental între SUA și România privind cooperarea în domeniul nuclear-civil a primit avizul din partea Comisiei Europene. Avizul permite autorităților române să continue demersurile în vederea semnării unui acord cu parteneri din SUA și UE pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Detalii despre acest acord au fost prezentate de Profit.ro AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

”Domnul ministru al Economiei, Virgil Popescu, m-a informat că Acordul Interguvernamental între SUA și România în domeniul cooperării nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că prin această avizare practic a proiectului nostru de acord putem spune că suntem mai aproape de construcția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici Statele Unite și cu parteneri din Uniunea Europeană. Suntem foarte fericiți că am primit acest acord din partea Directoratului de energie al Comisiei Europene care, iată, ne va permite să semnăm acordul în formă definitivă și să pornim toate demersurile pentru contrucția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă”, a anunțat premierul Ludovic Orban, arată news.ro.

La începutul lunii octombrie a acestui an, România și Statele Unite ale Americii au parafat un Acord Interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Guvernul alocă bani la rectificare pentru subvenționarea încălzirii centralizate CITEȘTE ȘI Guvernul alocă bani la rectificare pentru subvenționarea încălzirii centralizate

Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacitatii CNE Cernavodă.

Acordul acoperă  mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.

Adițional proiectelor actuale, Reactoarele 3 și 4 și Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
reactoare