Unul dintre giganții industriei românești a energiei nu exclude posibilitatea înăspririi măsurilor de prevenire a escaladării pandemiei COVID-19 și a reimpunerii izolării preventive la locul de muncă a angajaților vitali pentru funcționarea sistemului energetic național, precum în starea de urgență din perioada 16 martie – 15 mai 2020, astfel că se pregătește logistic și pentru acest scenariu.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin Ministerul Economiei, vrea să achiziționeze cantități mari de produse alimentare neperisabile și perisabile, precum și de apă minerală (plată sau carbogazoasă).
"Pentru a se evita infectarea personalului Hidroelectrica SA cu virusul gripal SARS COV-19, există posibilitatea consemnării acestuia la locurile de muncă. Pentru această categorie de personal, ca măsură de siguranță, s-a stabilit că este necesară achiziția unor alimente nepersisabile și perisabile, plus 3 litri de apă minerală îmbuteliată/zi pentru fiecare angajat", se arată în documentația unei consultări de piață inițiate recent de către Hidroelectrica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, scopul achiziției este "continuitatea unei bune funcționări a companiei în condițiile în care s-ar impune consemnarea personalului la locul de muncă".
"Având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19 și luând în considerare faptul că SPEEH Hidroelectrica SA este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic cu implicații în siguranța națională, conform măsurilor aplicate la nivel de companie, este necesar a se achiziționa produse neperisabile, produse perisabile și apă minerală îmbuteliată în vederea asigurării continuității unei bune funcționări a companiei", se mai afirmă în documentație.
Astfel, Hidroelectrica intenționează să își facă un stoc de hrană și apă suficient pentru un număr de 674 de persoane pe o perioadă de maximum 672 de zile.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Guvernul emite obligațiuni pe 10 ani la cea mai mică dobândă de după toamna anului 2016Sortimentele și cantitățile preconizate spre achiziție de către companie pot fi consultate în detaliu aici. În privința apei, se are în vedere cumpărarea unei cantități totale maxime de peste 1,35 milioane litri.
"Cantitățile totale de alimente perisabile, neperisabile și apă vor fi comandate eșalonat, în funcție de necesități, la intervale de 14 zile minim pentru produsele perisabile sau la un interval mai lung pentru produsele alimentare neperisabile și apa îmbuteliată. Modalitatea concretă de livrare a produselor care vor face obiectul achiziției se va stabili de autoritatea contractantă, în funcție de desfășurarea pandemiei Sars COV-2", se precizează în caietul de sarcini.
Pe 29 martie, în condiții de stare de urgență, Guvernul a decis prin ordonanță militară ca angajații vitali pentru funcționarea sistemului energetic național să intre în izolare preventivă la locul de muncă sau în spații speciale dedicate. Acest tip de măsură, menită să evite îmbolnăvirea unor angajați-cheie greu de înlocuit, era prevăzută deja, la acel moment, ca posibilă, în planurile de contingență ale companiilor energetice românești, fiind standard la nivel internațional în situații de pandemie.
"Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00", prevedea ordonanța militară menționată.