VW a redus puternic capacitatea de producție în Germania. Au fost eliminate schimburile de noapte în toate fabricile

VW a redus puternic capacitatea de producție în Germania. Au fost eliminate schimburile de noapte în toate fabricile
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 5 aug 2024

După anunțul privind scăderea profitului operațional, managementul Volkswagen Group a anunțat noi reduceri de costuri, care ar trebui să înceapă să facă producătorul auto german mult mai profitabil. Printre măsuri, se numără reducerea capacității de producție din Germania, relevă datele analizate de Profit.ro. "Schimbul de noapte este foarte scump".

Volkswagen va elimina schimburile de noapte din fabricile din Germania, potrivit declarațiilor lui Oliver Blume, CEO, și Arno Antlitz, CFO al VW Group. După aproape doi ani de la preluarea conducerii grupului, Blume continuă să vorbească despre restructurarea costurilor, care împiedică compania să genereze rezultate operaționale mai mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surse CITEȘTE ȘI Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surse
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Este vorba de costuri, costuri, costuri. Mai ales cu marca de bază Volkswagen, dar și la celelalte mărci ale noastre", a spus Blume în conferința de presă, la scurt timp după prezentarea rezultatelor, care arată o scădere a profitului operațional, în pofida unor vânzări relativ stabile și a veniturilor în creștere.

Grupul auto german a avut venituri din vânzările de autovehicule de 158,8 miliarde euro în semestrul 1, în creștere cu 1,6% față de intervalul similar din 2023 (156,3 miliarde euro), chiar dacă volumul vânzărilor a scăzut cu foarte puțin, 2,4%, în cele șase luni ale acestui an, la 4,34 milioane unități (livrările către clienți au scăzut cu 0,6%).

TAROM lansează o ofertă specială CITEȘTE ȘI TAROM lansează o ofertă specială

În schimb, profitul operațional s-a contractat cu 11,4%, la un nivel de 10,1 miliarde euro, cu 1,2 miliarde sub nivelul din 2023. În consecință, marja operațională a coborât la 6,3%, conducerea companiei justificând acest rezultat prin „factori non-operaționali”. „O marjă de 6,3% după șase luni este sub ambițiile și potențialul nostru”, a spus CFO-ul Arno Antlitz, la prezentarea cifrelor.

„Trebuie să depunem eforturi semnificative în ceea ce privește costurile în a doua jumătate și ulterior pentru a ne atinge obiectivele”, a mai spus directorul financiar al grupului, care are și poziția de COO, având în vedere că Oliver Blume conduce și Porsche în același timp cu VW Group.

Wizz Air lansează noi rute din România CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează noi rute din România

Șeful VW a spus jurnaliștilor și investitorilor că programul de restructurare este la jumătate. „Ne aflăm în mijlocul implementării programelor noastre de performanță pentru toate mărcile. Am făcut, de asemenea, ajustări de capacitate. Din punct de vedere organizațional și tehnic, am redus capacitatea tehnică în locații precum Ingolstadt, Emden și Zwickau cu 25%. În special în Germania, acest lucru ne pune într-o poziție mai bună”.

El a detaliat, spunând că „am luat măsuri pentru a reduce capacitățile în Germania cu 25 la sută. Luăm în considerare și efectele demografice. Un exemplu este trecerea de la trei la două schimburi, ceea ce ne face mai eficienți". Iar directorul financiar Antlitz a adăugat că „am eliminat schimburile de noapte din Germania, care sunt foarte scumpe pentru noi”.

Piața auto din România a scăzut. Duster, cel mai vândut model, cu o lună foarte bună pentru noua generație CITEȘTE ȘI Piața auto din România a scăzut. Duster, cel mai vândut model, cu o lună foarte bună pentru noua generație

Programul de restructurare vine într-un moment mai puțin favorabil pentru vehiculele electrice, astfel că cererea scăzută pune o problemă în plus companiei și mărcilor din portofoliu. Audi a anunțat că vrea să renunțe la uzina din Bruxelles, acolo unde este produs primul automobil electric al mărcii, Q8 e-tron, care se vinde foarte slab și care urmează să fie scos din producție.

Dar problema cea mai mare rămâne la Volkswagen, care are un randament foarte scăzut în acest moment, de sub 3 procente, în condițiile în care până anul viitor trebuie să ajungă la 6,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw rezultate
reduceri personal
fabrici vw