Audi a prezentat în premieră noul A6, a opta generație a limuzinei mărcii cu patru cercuri, unul dintre cele mai vândute modele ale mărcii. Premiera pentru public va fi la Geneva, săptămâna viitoare, pentru o lansare pe piață începând din iunie.
Noul Audi A6, al cincilea sub acest nume, al optulea dacă luăm în calcul și modelele 100, reprezintă continuarea unei povești de scuces începute cu noua generație A8. Practic, modelul situat cu o clasă mai jos decât vărful de gamă preia aproape toate tehnologiile și detaliile lui A8, păstrând un design destul de conservator și aducând prospețime în segment cu ajutorul tehnologiei.
Din punct de vedere estetic, noul A6 vine cu o formă mai sculpturală în comparație cu generațiile anterioare, fiind mult mai evidente liniile dinamice trasate pe caroserie pentru a da mașinii mai mult dramatism. Cu toate acestea, totul se desfășoară fără schimbări radicale, astfel că mașina rămâne în continuare, cel puțin la primul impact vizual, conservatoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La interior totul s-a transformat, pentru a face loc digitalizării, atât de prezente în automobilele de astăzi. Planșa de bord găsduiește nu mai puțin de trei ecrane, dintre care cel destinat cadranelor principale se întinde pe aproape jumătate din panoul de bord (12,3 inci diagonală). Fie că afișează indicatoarele funcționale privind viteza sau alți parametri, fie că este afișată harta google, acesta este suficient pentru a oferi șoferului informațiile necesare.
Displayul central, cel legat de sistemul MMI, este și el generos (10.1 inci) și funcționează similar cu afișajele telefoanelor, cu tehnologia drag-and-drop, permițând mutarea elementelor dintr-o poziție în alta. Nu mai puțin de 400 de parametri pot fi setați în MMI, care poate memora până la 7 setări diferite pentru tot atâția șoferi. Comenzile vocale sunt disponibile la cel mai înalt nivel, fiind responsive la vorbirea naturală.
Un al treilea display, de 8,6 inci, este destinat sistemului de climatizare. Evident, nu lipsește head-up display-ul, care preia unele informații de la sistemele de mai sus și le afișează pe parbriz, în câmpul vizual al șoferului. Nu în ultimul rând, versiunile de top beneficiază și de sistemul Bang & Olufsen, o marcă premium cu care Audi are un parteneriat de lungă durată.
Sistemele de asistență sunt și ele la un nivel foarte înalt, dat fiind faptul că Audi se numără printre pionierii din industria auto care au introdus aceste sisteme pe mașinile sale, inclusiv pe cele care au stat la baza actualelor tehnologii de autonomie. Printre acestea se numără și asistența la parcare, în varianta autonomă, cea care permite parcare fără șofer a mașinii în garaj sau pe locul de parcare la supermarket.
La capitolul motorizare, toată familia A6 a acestei generații va fi echipată cu motoare mild-hybrid, care înglobează o baterie Li-ion de 48 de volți, care s-a dovedit a fi mult mai eficientă la capitolul recuperare energie. Va fi disponibil la lansare un motor pe benzină, 3.0 TFSI, V6, de 340 CP, cu o accelerație de 5,1 secunde de la 0 la 100 km/h, și un consum de 7,1 litri/100 km, în regim mediu de rulare. De asemenea, un diesel 3.0 TDI va fi oferit, în ciuda presiunilor uriașe de elimnare a acestor motoare. Propulsorul are 286 CP, 5,8 litri/100 km consum, cu 620 Nm cuplu maxim. Cutiile de viteze sunt diferite, TDI-ul având la dispoziție cutia cu 8 trepte, tiptronic, în timp ce TFSI-ul va avea cutia S tronic în 7 trepte. Ambele versiuni au tracțiune integrală standard.
Dimensiunile au crescut nesemnificativ față de generația anterioară, asta însmenând 4,93 metri lungime, 1,88 metri lățime, 1,45 metri înălțime. Să nu uităm portbagajul, unul uriaș pentru un sedan, 530 litri, similar cu cel al generației anterioare.
Lansarea pe piață va avea loc în luna iunie, începând cu piața germană, prețul anunțat, pentru versiunea 50 TDI quattro (noul indicativ pentru 3.0 TDI), fiind de 58.050 euro.