Nissan a prezentat noua generația e SUV-ului Qashqai, cel mai vândut model al mărcii din Europa și unul dintre best-sellerele sale din toată lumea. SUV-ul japonezilor are un design asemănător cu cel al Ariya și o motorizare electrică.
Noul Nissan Qashqai, dezvăluit de compania japoneză într-un eveniment transmis live, aduce prospețime în designul mărcii, continuând drumul pe care ultima generație de modele a pornit. De altfel, noul Qashqai preia o serie de elemente de la noul SUV elecric Ariya, prezentat anul trecut de japonezi, devenind într-o oarecare măsură varianta cu combustie a acestuia.
Nissan Qashqai a evoluat foarte mult, de la prima generație, apărută în 2007 și lansată pe piață atunci ca un model compact. Dimensiunile sale au crescut de la o generație la alta, iar acum primește alți 35 de milimetri, cu un ampatament care se lungește și el cu 20 de mm. În total, noul Qashqai are 4,42 metri, cu 11 centimetri mai mare decât prima generație.
CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în RomâniaModificările de dimensiuni au fost posibile cu ajutorul noii platforme a Alianței Renault Nissan Mitsubishi, CMF-C/D, construită pentru modelele compacte și medii ale celor trei mărci. Qashqai este primul model al mărcii care folosește platforma, pe un model european, însă atât Renault (Megane, Espace, Kadjar, Koleos), cât și Nissan (X-Trail, Pulsar) au introdus deja platforma pe noile generații ale modelelor noi. Mai mult, noul Mitsubishi Outlander, lansat săptămâna aceasta, a fost dezvoltat pe noua structură modulară, care permite realizarea unor economii importante și utilizarea de tehnologii noi, pe diferite modele și lungimi.
„Noul Nissan Qashqai este intersecția perfectă a designului expresiv și a așteptărilor clienților”, spune Matthew Weaver, vicepreședinte de design al Nissan Europe.
După cum reiese din descrierea oficială, noul Qashqai a fost creat cu materiale mai sofisticate, cu dorința de a-l face un model mai elevat. „Este locul unde clienții noștri, familiile lor și prietenii vor petrece timp și asta ar trebui să fie o experiență excepțională”, a spus Marco Fioravanti, vicepreședinte pentru product planning al Nissan Europe.
CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din TaiyuanNoul Qashqai va fi disponibil cu două motorizări, dintre care se remarcă noul E-POWER al mărcii, introdus pentru prima dată în Europa. Acesta este o propulsie electrică cu range extender, utilizată și de alte mărci și chiar abandonată de mulți dintre constructori, din motive neelucidate. Sistemul folosește un motor electric central, de 140 kW (187 CP), care este acționat de o baterie Li-ion. Încărcarea bateriei este asigurată de un generator, format dintr-un motor de 1.5 litri, de 154 CP. Motorul electric este similar cu cel utilizat pe modelele electrice ale mărcii, iar motorul pe benzină (generatorul), are o arhitectură specială, care asigură un consum redus de carburant. Trăsătura specifică a acestui grup motopropulsor, spre deosebire de alte electrice cu range extender, este faptul că motorul cu ardere internă nu este conectat sub nicio formă la sistemul de rulare, deci nu intervine în propulsie, astfel că mașina este considerată electrică 100%. În același timp, consumul acestui generator de putere este unul foarte mic, deoarece el rulează la turații reduse, fără sarcini mari, cum se întâmplă în cazul hibridelor sau altor electrice cu range extender.
Nissan a echipat și acest model cu sistemul e-Pedal, cu o singură pedală, adică pornește, accelerează și frânează doar din pedala de accelerație. Pedala de frână este acționată doar pentru o frânare mai amplă.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Mitsubishi a prezentat în premieră mondială noua generație a SUV-ului OutlanderCelălalt motor este un motor pe benzină de 1.3 litri turbo, mild hibrid (similar cu 1.3 TCe de la Renault), cu două versiuni de putere, 138 CP sau 156 CP, cu tracțiune față sau 4WD. Pentru versiunea de 156 CP este disponibilă și transmisia automată Xtronic. Versiunea 4x4 este controlată de tehnologie, astfel încăt să poată rula în orice mediu. Sistemul poate fi comutat pe Standard, ECO, Sport, Snow și Off-Road, cu un control diferit al roților, în funcție de răspunsul terenului. Nissan se laudă că intervenția computerului asupra roților se face în 0,2 secunde, în cazul în care acest lucru este necesar.
La interior, accentul se pune pe ecrane, cum se întâmpă în cam toate noile modele de pe piață. Ecranul cel mai mare are 12,3 inci, fiind utilizat pentru afișajele esențiale ale mașinii, navigație, infotainment, cu comenzi pe volan. Alături de acesta mai stă un display de 9 inci, pentru completarea informațiilor și funcțiilor de infotainment, iar pe zona de parbriz există și un head-up display, de 10,8 inci, care preia o parte din informațiile de pe celalte două ecrane. Sistemul multimedia este compatibil Apple CarPlay și Adnroid Auto, dar și cu Amazon Alexa.
Întreg pachetul de siguranță este construit pe tehnologia ProPilot, dezvoltată de Nissan având în minte viitoarele vehicule autonome.